Wat is seksuele en romantische fluïditeit?

Tot welke personen, karaktertrekken of lichamen je je aangetrokken voelt, is niet altijd hetzelfde. Wat je aantrekkelijk vindt bij een persoon, is bij een ander misschien toch niet je ding. Het kan ook dat je tien jaar geleden iets heel opwindend vond, maar dat tegenwoordig niet meer zo interessant vindt. Wat je opwindt of waarvoor je valt, blijft niet steeds hetzelfde.

 

Vroeger werd het woord 'geaardheid' gebruikt om aan te geven welke mensen je hebt als seksuele of romantische partners. Tegenwoordig hoor je vaker 'seksuele oriëntatie', en daarnaast soms ook 'romantische oriëntatie'. Geaardheid werd minder populair omdat het klinkt alsof iedereen hun hele leven lang dezelfde soort mensen aantrekkelijk vindt. Het klinkt ook alsof die categorie mensen duidelijk afgebakend is. Voor sommigen klopt dat, maar dat is niet voor iedereen waar. Oriëntatie klinkt ruimer. Oriëntatie spreekt niet noodzakelijk over iets dat vaststaat en nooit kan verschuiven, maar heeft ook ruimte voor seksuele en romantische voorkeuren. Je kan een voorkeur hebben voor vrouwen, maar toch ooit een fantastische man tegenkomen en daarvoor vallen. Wanneer je voorkeuren regelmatig verschuiven, doorheen de tijd veranderen of flexibel zijn, heb je te maken met fluïditeit.

 

Soms kiezen mensen voor een ander label wanneer hun voorkeuren verschuiven. Dat kan, maar moet niet. Hoe jij jezelf noemt, bepaal enkel jij. Je kan jezelf nu lesbisch noemen en dat binnen vijftig jaar nog doen. Het kan ook dat je jezelf nu lesbisch noemt en later het woord biseksueel zal gebruiken. Misschien kies je daarna wel voor queer. Dat je nadien een ander woord gebruikt, betekent niet noodzakelijk dat het eerdere woord niet klopte. Zelfs als je voorkeur steeds dezelfde blijft, kan je weleens vallen voor iemand onverwacht. Een voorkeur die kan verschuiven is niet hetzelfde als je oriëntatie 'veranderen'. Jezelf toelaten om iemand of iets aantrekkelijk te vinden, is heel anders dan jezelf opleggen dat je iemand of iets aantrekkelijk moet vinden.

 

Niet voor iedereen is seksuele en romantische oriëntatie iets fluïde. Voor sommige mensen is het heel duidelijk wat en wie ze aantrekkelijk vinden en blijft dat hun leven lang hetzelfde. Voor hen voelt het woord 'geaardheid' vaak toch het meest passend.

 

Zit je ergens mee en zoek je een luisterend oor? Praat erover. Dat kan bij ons via chattelefoon of mail.

Terug naar hoofdmenu