Wat betekent LGBTI+?

LGBTI is een verzamelterm die staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse. De '+' in LGBTI+ staat voor de andere genderidentiteiten, genderexpressiesseksuele oriëntaties en romantische oriëntaties die daarnaast nog bestaan, zoals mensen die zich als non-binair, queer of aseksueel benoemen of die zich helemaal niet met een label willen benoemen. Ook mensen die nog op zoek zijn of twijfelen, horen hierbij.
 

Er bestaan heel wat labels voor seksuele identiteit (homo, lesbisch, biseksueel, panseksueel, aseksueel, queer, ...) en genderidentiteit (man, vrouw, trans man, trans vrouw, transgender, non-binair, queer, genderfluïde, tomboy, travestie, ...). Wil je graag meer weten over mensen achter deze letters? Dat kan je hier boeiende getuigenissen bekijken. In dit korte filmpje wordt uitgelegd waar iedere letter voor staat. In de filmpjes LGBT 101 vind je een heldere uitleg over seksuele oriëntatie en genderidentiteit met Nederlandstalige ondertitels: deel 1, deel 2 en deel 3. Op de pagina Rolmodellen vind je meer voorbeeldfiguren. 

 

Als ouder kan je soms ook je weg verliezen in die wirwar van woorden. Dit kan heel onduidelijk aanvoelen. Weet dat je niet alleen bent: je kind heeft dit gevoel waarschijnlijk ook. Als ouder hoef je je kind zelf geen label toe te kennen, maar kan je je kind ondersteunen in de eigen zoektocht naar wat die het beste bij zichzelf voelt passen. Gebruik de termen die je kind ook gebruikt om zichzelf te beschrijven. Bijvoorbeeld wanneer je zoon vertelt dat hij op jongens valt, maar zich niet expliciet als ‘homo’ benoemt, is het fijn als je dit label ook niet gebruikt.

Terug naar hoofdmenu