Word vrijwilliger

Hoe word ik vrijwilliger

Wil je iets doen voor de LGBTI+ gemeenschap? Ben je een goede luisteraar met een open geest, iemand die een empathisch gesprek kan voeren? Heb je affiniteit met de thema's seksuele voorkeur en gender en heb je zin om bij te leren? Dan is dit misschien iets voor jou.

 

Let op! Ons vrijwilligersteam moet anoniem blijven. Wees daarom discreet met je eigen intentie om vrijwilliger te worden. Op die manier zijn er zo weinig mogelijk mensen op de hoogte als je straks zelf vrijwilliger bent.

5 stappen om vrijwilliger te worden

Anker
5stappen
Stap 1: stel je aan ons voor

Let op! Lees eerst deze vijf stappen om vrijwilliger te worden helemaal door. Overweeg of je je kan en wil engageren voor onze opleiding. Denk ook na over de praktische planning daarna. Als je graag telefoon- of chatvrijwilliger wil worden, moet je beschikbaar kunnen zijn tijdens onze openingsuren (maandag-, woensdag-, donderdagavond tussen 18.30u en 21.30u). Onze mailvrijwilligers zijn minder strikt gebonden aan deze openingsuren.

 

Heb je interesse en kan je ruimte maken voor ons vrijwilligerswerk? Meld je aan via dit formulier. Vervolgens neemt coördinator Jan contact met je op.

 

 

Stap 2: kennismakingsgesprek

Na een eerste voorstelling ontvang je een kleine mailoefening. Zo kan je al eens kennismaken met de werking van Lumi. Daarna volgt meestal een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek met een van onze coördinatoren. Tijdens dat gesprek peilt die verder naar je motivatie, luistervaardigheden, verwachtingen en beschikbaarheid.
Samen schatten jullie in of je je voldoende kan vinden in onze werkwijze: empathisch, zonder oordeel en niet-oplossingsgericht luisteren. Het is logisch dat je tijdens dit gesprek en ook bij het maken van de oefening nog wat moet zoeken. De vaardigheden die een echte Lumi-vrijwilliger nodig heeft, kan je (verder) ontwikkelen in de opleiding. Ook onze aanpak leer je dan beter kennen. Voor de selectie is het vooral belangrijk dat je een open houding hebt, leergierig bent en zin hebt in een uitdaging.

Stap 3: opleidingsperiode

Ieder jaar organiseren onze coördinatoren een opleiding voor alle geselecteerde kandidaten. Doorgaans start die in het najaar, kort na de zomervakantie. In de opleiding leer je in groep meer over de thema’s die bij ons ter sprake komen via chat, telefoon of mail. Je leert hoe je omgaat met iemand die vertelt over twijfels over hun identiteit, verliefdheid, ontdekking van seksuele voorkeur, relatievormen, zelfdodingsgedachten, kinderwens, seksuele gezondheid, eenzaamheid, vriendschap, familie ... Bovenal leer je hoe je correcte vragen stelt en luistert. Écht luistert. Reken daarom op veel (kleine) rollenspelen en onderlinge feedback. Op die manier oefen je samen de nodige gesprekstechnieken in.
 

Ben je vlotter met tekst? Je kan ook specifiek mailvrijwilliger worden.

Stap 4: begeleiding door persoonlijke buddy

Na je groepsopleiding krijg je een buddy toegewezen. Die al ervaren vrijwilliger zal je uitnodigen om een permanentie van hen bij te wonen. De eerste keer voert je buddy het gesprek en volg jij mee. De volgende keren ga je zelf aan de slag. Geen zorgen. Je buddy staat je bij als coach waar nodig. De bedoeling van deze begeleiding is je klaarstomen om volledig zelfstandig gesprekken te voeren. Dat kan pas vanaf dat jij, je buddy en de coördinatoren het gevoel hebben dat je hier klaar voor bent. Als dat nodig of gewenst is, worden er extra begeleidingsmomenten ingepland.

Stap 5: eerste intervisie

Het einde van je opleidingsperiode is in zicht. Vanaf nu word je mee uitgenodigd op de maandelijkse intervisie. Dat is het vaste moment waarop het vrijwilligersteam en de coördinatoren samenkomen om te bekijken of alles vlot loopt. Dit is je kans om met de anderen te spreken over wat je moeilijk vond, waar je niet goed wist hoe je een gesprek moest aanpakken of wat net heel goed ging. De andere vrijwilligers en de coördinatoren hebben zo de kans om hierop te reageren, je te ondersteunen en van je bij te leren.

Je bent er helemaal klaar voor!

Na je opleiding onderteken je een vrijwilligerscontract. Daarna kan je aan de slag als echte Lumivrijwilliger. Je beseft dat je ook na je opleiding nog niet álles weet, maar je bent klaar om zonder oordeel te luisteren naar onze oproepers. Via persoonlijke feedback blijf je bijleren en door te oefenen perfectioneer je je gesprekstechnieken gaandeweg. Vanaf dit moment neem je twee permanenties per maand voor je rekening en ben je maandelijks aanwezig op ons intervisiemoment. Je permanenties kan je nu van thuis uitvoeren, als je een stille omgeving kan garanderen.

Veelgestelde vragen

Kan ik kiezen om enkel telefoon- of chatvrijwilliger te zijn?

Ja, na je groepsopleiding kan je zelf kiezen via welk kanaal je als vrijwilliger paraat staat. Iedereen die uiteindelijk aan onze chat of telefoon belandt, volgde deze opleiding. Toekomstige chatters en telefonisten worden dus samen opgeleid. Handig, want zo moet je niet op voorhand kiezen welk kanaal je het liefst zou doen. Blijkt na je opleiding dat je beide wel ziet zitten? Dan kan je perfect beide doen!

 

Wat als ik enkel e-mail zie zitten?

Dat is geen enkel probleem. Daarvoor hebben we een aparte mailopleiding. Die opleiding en begeleiding kan bovendien individueler en makkelijker vanop afstand dan onze groepsopleiding. Daardoor kan je op verschillende momenten doorheen het jaar starten met een opleiding tot mailvrijwilliger.

Anker
mailvrijwilliger
Wat heeft Lumi mij te bieden?

Lumi biedt je de kans om je luistervaardigheden aan te scherpen en je als hulpverlener verder te ontplooien. Onze twee coördinatoren helpen je op weg met gesprekstechnieken en inhoudelijke infomomenten tijdens je opleiding. Nadien begeleiden ze je samen met een meer ervaren vrijwilliger tijdens je eerste permanenties. Ook als ervaren vrijwilliger krijg je steeds de kans om bij te leren door regelmatige feedback- en vormingsmomenten. Een hechte vrijwilligersgroep wacht je bovendien maandelijks op om samen te spreken over hoe gesprekken verliepen én samen een glaasje te drinken. Een gratis çavariapas is de kers op de taart.

Ben ik wel wie Lumi zoekt?

Het is belangrijk dat je je kan vinden in onze aanpak, nl. anoniem, empathisch, zonder oordeel en niet-oplossingsgericht luisteren. Daarnaast heb je best een gezonde dosis leergierigheid, zin in een uitdaging en kan je luisteren. Gesprekstechnieken moet je nog niet onder de knie hebben. Die leer je later in onze opleiding. Ook specifieke info krijg je van ons mee. Wat vooral niet mag ontbreken vanaf het begin, is een open en respectvolle houding ten opzichte van iedereen.

 

Ben je niet zeker of je wel een geschikte kandidaat bent? Vraag meer info of vertel wat je doet twijfelen aan onze coördinatoren ([email protected]).

Ik heb een beperking. Kan ik ook vrijwilliger worden?

In principe? Ja. In de realiteit? Afhankelijk van je beperking. Jij kan het best inschatten wat je aankan, wat obstakels kunnen zijn, hoe vrijwilligerswerk (bij ons) haalbaarder kan worden.

Maakt je beperking telefoneren lastig? Misschien ligt mail je wel. Is het voor jou moeilijk om je zelfstandig te verplaatsen? Misschien kan je onze intervisies volgen via Skype. Voor veel obstakels zijn creatieve oplossingen te vinden. Contacteer ons, stel je voor, leg kort je situatie uit. Wij zoeken graag samen met jou uit wat er mogelijk is.

 

Terug naar hoofdmenu