Chatten

Wat is Lumi?

Lumi is een onthaal- en infolijn waar je terecht kan met al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan er informatie vragen of je verhaal doen. 

Moet ik mijn naam zeggen? 

Je kan je eigen naam of een schuilnaam opgeven als je dat wil.

Wat kan ik allemaal vragen of vertellen?

Alles wat je maar wilt.

Hoe werkt dat, chatten?

Je klikt op de chatknop, je geeft je naam of schuilnaam in en je vraagt een gesprek aan. Als er een vrijwilliger beschikbaar is, kan je meteen beginnen. Let er op dat je geen pop-up vensters sluit tijdens het gesprek, anders wordt de chatsessie onderbroken.

Met wie chat ik?

Je chat met een vrijwilliger die speciaal opgeleid werd om naar je verhaal te luisteren. Onze vrijwilligers chatten met jou in anonimiteit en vertrouwen. 

Wanneer kan ik chatten?

Je kan chatten op maandag, woensdag en donderdag vanaf 18u30 tot 21u30 (niet op feestdagen). Je kan inloggen tot 21u15.

Ik moet lang wachten. Hoe weet ik of er iets misloopt?

Soms kan je onmiddelijk chatten nadat je je inlogt. Soms is de lijn bezet en moet je even wachten. Hoe kan je zien wanneer de lijn gewoon bezet is en wanneer er iets misloopt?

Wanneer loopt het juist?

  1. Nadat je inlogt met een (schuil)naam, krijg je de boodschap "Opzetten van chat met Lumi-chat ...". Soms kan dit enkele minuten duren. Zolang je geen melding krijgt dat de verbinding met de server niet kon worden gelegd, is er niets mis.
  2. Nadat de verbinding met onze chat gelegd werd, lees je "Even geduld. Je wordt doorgeschakeld."
  3. Als je hierna niet meteen een volgende boodschap krijgt, is de lijn bezet. Blijf even wachten. Wanneer de lijn weer vrij is, word je automatisch verbonden met een vrijwilliger van Lumi.
  4. Je leest "Doorgeven aan Lumi" wanneer de lijn vrij is gekomen en de vrijwilliger aan de andere kant je gespreksverzoek ziet verschijnen.
  5. Wanneer de vrijwilliger je gespreksverzoek aanneemt, lees je "Verbonden met Lumi". Je bent nu in gesprek met een vrijwilliger.

Wanneer loopt het fout?

  • Iets liep fout als je leest "verbinding met server verbroken" of "verbinding met de server kon niet worden opgezet". Sluit alles af en log opnieuw in op de chat. Als je een instabiel wifinetwerk gebruikt, kan dit de oorzaak zijn. 
  • Lukt het helemaal niet om in te loggen? Het kan gebeuren dat ons chatprogramma door je computer geblokkeerd wordt. Dit ligt aan de antivirusprogramma's of de firewall die jouw computer beschermen. Je zal ze in dat geval eerst tijdelijk moeten uitschakelen. Vergeet niet om ze na de chatsessie weer in te schakelen.

Wat doe ik als de chat lang bezet blijft?

Wacht even en meld je dan opnieuw aan. Je kan ook bellen of een mailtje sturen.

Wat als mijn gesprek plots afbreekt?

Door een technische storing kan het helaas wel eens gebeuren dat het gesprek plots afgebroken wordt. Als je een instabiel wifinetwerk gebruikt, kan dit de oorzaak zijn. Meld je in dit geval gewoon opnieuw aan met dezelfde schuilnaam.

Kan ik zo lang chatten als ik wil?

Een gesprek duurt maximum een uur. Op die manier kan iedereen aan de beurt komen.