Wat is intersekse of inter*?

Bij sommige geboortes is het niet makkelijk voor dokters om te beslissen of ze het kindje moeten noteren als jongen of meisje. Om dat te beslissen baseren dokters zich onder meer op de genitale delen. Bij sommige mensen zijn die genitaliën ambigu. Dat betekent dat het niet heel duidelijk is of het kind eerder een penis heeft, of eerder een vulva en vagina. Deze kinderen passen op vlak van geslachtskenmerken dus niet in de klassieke tweedeling M/V. Ze hebben een lichaam met intersekse kenmerken.

 

Er zijn intersekse kenmerken die niet onmiddellijk te zien zijn. Er zijn veel intersekse variaties op het vlak van hormonen, chromosomen en geslachtsorganen. Soms komt het pas naar voren tijdens de puberteit, omdat het kind zich anders ontwikkelt dan verwacht. Iemand met een intersekse lichaam kan net als anderen helemaal vrouw, man, non-binair, genderqueer, ... zijn. Dat komt omdat intersekse kenmerken geen genderidentiteit zijn. Intersekse kenmerken is iets dat je hebt. Het zit op het niveau van je lichaam. Genderidentiteit gaat over hoe je je voelt. Uiteraard zijn er wel mensen voor wie hun intersekse lichaam een deel is van hun (gender)identiteit. Zij noemen zich vaak inter*.

 

Wist je dat...

  • ... er in België dagelijks een 5-tal baby's geboren worden met een variatie in geslachtskenmerken?
  • ... de variaties in geslachtskenmerken doorgaans onschuldig zijn voor de gezondheid van het kind?
  • ... er wereldwijd evenveel mensen (minstens 1,7%) zijn met rood haar als mensen met een intersekse variatie?
  • Het omgekeerde van intersekse ook een naam heeft? Dat heet 'endosekse'. Het voorvoegsel 'endo-' is Grieks voor 'binnen' en duid op het 'passen binnen de normen'.

Andere intersekse mensen (of ouders van) ontmoeten

Internationaal bestaan er verschillende verenigingen voor intersekse personen. Ook in België is er een intersekse gemeenschap. Mensen vinden (h)erkenning en steun bij elkaar, en voeren samen actie via verschillende verenigingen. 

 

  • Intersekse Vlaanderen is een belangenvereniging van, voor en door mensen geboren met een intersekse variatie. Ze zijn als vereniging aangesloten bij çavaria en brengen intersekse mensen in België samen door o.a. praatgroepen te organiseren. Je kan ook bij hen terecht voor onthaal rond al je vragen over intersekse of bijstand hierrond.
  • Genres Pluriels is een vereniging voor transgender, genderfluïde en intersekse personen. Ze zijn als vereniging vooral actief in Brussel en Wallonië en willen de zichtbaarheid en het respect voor de rechten van transgender- en intersekse personen vergroten. Zij bieden ook specifieke opleidingen en psychosociale ondersteuning.
  • Intersex Belgium is een digitaal Franstalig platform gecreëerd voor en door intersekse personen. Ook ouders kunnen er terecht voor meer informatie en coaching.

Meer info over intersekse

 

Op de website van çavaria vind je nog meer informatie over intersekse, zoals:

Terug naar hoofdmenu