Wat betekent 'holebi'?

Holebi zijn is een seksuele en romantische oriëntatie. Het is een afkorting van drie woorden: homoseksueel/homoromantischlesbisch en biseksueel/biromantisch. Heel simpel gezegd, is een homo man een man die enkel op mannen valt. Een lesbische vrouw is een vrouw die enkel op vrouwen valt. Iemand die bi is, valt op meer dan enkel mannen of enkel vrouwen. Biseksualiteit en biromantiek kan voorkomen bij iedereen ongeacht genderidentiteit

 

‘Vallen op iemand’ heeft verschillende betekenissen. Niet iedereen gebruikt het op dezelfde manier. Homo, lesbisch en bi betekenen dus ook niet voor iedereen hetzelfde.

 

Voor sommige mensen heeft ‘vallen op’ te maken met verliefd worden. Dan verwijst het naar romantische aantrekking en romantische oriëntatieAls zij zeggen “Ik val op mannen”, betekent dat vooral dat ze van mannen houden en romantische relaties hebben met mannen. Voor anderen heeft ‘vallen op’ meer te maken met wat ze seksueel opwindend vinden. Dan verwijst het naar seksuele aantrekking en seksuele oriëntatieAls zij zeggen “Ik val op vrouwen”, betekent dat voor hen eerder dat ze opgewonden worden van vrouwen en seks willen met vrouwen.

 

Soms valt romantische en seksuele aantrekking samen. Dan vind je mensen op wie je verliefd wordt seksueel aantrekkelijk. Je wordt dan ook vaak verliefd op mensen die je seksueel opwinden. Dat is niet voor iedereen zo. Niet iedereen wordt verliefd op iemand waarmee ze seks willen. Ook niet iedereen verlangt seks van een persoon waarop ze verliefd zijn. Niet iedere man die seks heeft met mannen noemt zich daarom homo of bi. Niet iedere vrouw die verliefd wordt op vrouwen noemt zich lesbisch of bi.

 

Of jij holebi bent? Dat bepaal je zelf. Of je jezelf holebi noemt, ook. Ben je niet hetero, maar voel je je ook niet thuis bij het woord holebi? Er bestaat meer dan enkel ho-le-bi.

 

Zit je ergens mee en zoek je een luisterend oor? Praat erover. Dat kan bij ons via chattelefoon of mail.

Terug naar hoofdmenu