Moet ik vertellen dat ik holebi ben?

Je hebt voor jezelf uitgemaakt dat je homo, lesbisch, biseksueelpanseksueel, aseksueel, queer, ... bent. Of je weet het allemaal nog niet goed. Moet je dit vertellen aan anderen? Belangrijker dan de vraag of je het moet vertellen, is of je het wil vertellen.

 

Vertellen dat je holebi bent is optioneel. Niemand heeft het recht om je daartoe te verplichten, ook niet andere holebi's. Vaak voel je wel druk om het aan mensen te vertellen. Misschien wil je ook op je werk over je lief kunnen praten. Of je vreest dat je familie het via-via te weten zal komen. Voor sommige mensen is zwijgen daardoor al even moeilijk als spreken. Ook wanneer hun omgeving niet heel open is. Misschien wil je het graag met je familie en dichte vrienden delen, maar toch liever niet op school of op het werk. Of omgekeerd. Dat is aan jou. Daar is ook helemaal geen haast bij. Je kiest zelf aan wie je het wil vertellen en wanneer. Je kan ook vertellen dat je het nog niet goed weet, en je nog wat dingen aan het uitzoeken bent. Het is oké als je het helemaal niet wil vertellen.

 

De beslissing om het wel of niet te vertellen kan lastig zijn. Denk je er graag eens luidop over na? Praat je graag eens over je voorbereiding? Dat kan perfect tijdens een gesprek met een van onze vrijwilligers. Vertel het ons via telefoonchat of mail.


Onderaan de pagina op zoek naar jezelf vind je meer info en een filmpje over het vertellen aan je omgeving. 
 

Vertel je aan anderen dat je LGBT+ bent?

Teksttranscript van de video

 

Via de pagina op zoek naar jezelf vind je meer info en getuigenissen over de zoektocht naar jezelf.

Terug naar hoofdmenu