Wat betekent 'aseksueel'?

Aseksueel zijn is een seksuele oriëntatieOf soms correcter: het niet hebben van een seksuele oriëntatie.

 

Iemand die aseksueel of 'ace' is, voelt zelden tot nooit seksuele aantrekking voor iemand. Ze worden zelden seksueel opgewonden, of hebben zelden zin in seks met een partner. Dat betekent niet dat ze geen seks kunnen hebben, of nooit seksuele zaken doen. Het betekent ook niet noodzakelijk dat ze seks vies of verkeerd vinden. Aseksualiteit valt dus niet te verwarren met kuisheid, impotentie, celibaat of de beslissing om geen seks voor het huwelijk te hebben. Eigenlijk gaat het allemaal niet over wat je kan of doet, maar wat je voelt.

 

 

Aseksuele mensen kunnen seksuele relaties hebben. 

Sommige aseksuelen kiezen ervoor om seks te hebben met een partner, ook al voelen ze er zelf de nood niet toe. Sommige aseksuelen masturberen, maar hebben nooit of zelden zin in seks met een partner. Sommige aseksuele mensen hebben langdurige niet-seksuele, maar wel fysieke relaties. Aseksueel zijn zegt niets over hoe fysiek intiem iemand kan of wil zijn met anderen. Het zegt ook niets over hoe ze intimiteit uitdrukken. Er zijn aseksuele personen die genieten van fysieke affectie zoals knuffelen en kussen. Voor hen is dat niet iets dat automatisch zorgt voor zin in seks.

 

Het is ook niet altijd alles of niets. Bijvoorbeeld mensen die zich demiseksueel noemen, voelen alleen seksuele aantrekking voor mensen waarmee ze eerst al een diepe emotionele band hebben. Zij voelen dus meestal geen seksuele aantrekking, maar zijn toch niet asekueel.

 

Aseksuele mensen zijn niet automatisch aromantisch. Er zijn dus aseksuele mensen die verliefd worden en romantische relaties willen. Het is niet altijd makkelijk voor aseksuele mensen om een intieme relatie te hebben met een seksuele partner. Dat komt soms door het misverstand dat seks en relaties samen moeten gaan.

 

De romantische oriëntaties van aseksuele mensen zijn uiteenlopend, net als bij mensen die wel seksuele aantrekking voelen.  Je kan dus bijvoorbeeld homoromantisch en aseksueel zijn. Ook de genderidentiteiten van mensen die aseksueel zijn, zijn uiteenlopend. Je kan dus bijvoorbeeld transgender en aseksueel zijn.

 

 

Meer info over aseksualiteit

 

 

Andere aseksuele mensen leren kennen

 

 

Praat erover

Zit je ergens mee en zoek je een luisterend oor? Praat erover. Dat kan bij ons via chattelefoon of mail.

 

 

Terug naar hoofdmenu