Moet je seks hebben in een relatie?

Nee, je moet geen seks hebben in een relatie. Mensen gaan er vaak vanuit dat seks en relaties samen gaan. Dat kan vervelend zijn wanneer iemand zelf weinig verlangt naar seks. Er is niets mis met je als je geen seks wil met een partner. Je kiest zelf wat je doet, wanneer en hoe vaak. Het is oké om ‘nee’ te zeggen. Ook tegen een partner.

"Mijn vriendin en ik zijn al bijna vier maanden samen. We hebben wel seks, maar een stuk minder dan zij zou willen. Ik verzin af en toe uitvluchten omdat ik weet dat ik haar kwets en dat wil ik niet. Ik zie haar graag, ik heb alleen geen zin in seks. Niet met haar en niet met iemand anders. Het is zo’n gedoe."

Elke persoon is anders. Daardoor is ook elke relatie anders. Relaties bestaan in heel erg veel vormen. Welke vorm jouw relatie krijgt, kiezen je partner en jij. Vaak kiezen mensen ervoor om seks te hebben met een persoon waarmee ze samen zijn. Omdat ze ervan houden door hun partner aangeraakt te worden. Omdat ze met hen intiem willen zijn. Omdat het goed voelt. Niet iedereen vindt seks even belangrijk. Niet iedereen houdt er evenveel van om op een seksuele manier aangeraakt te worden. Er zijn ook mensen die helemaal niet seksueel opgewonden worden of verlangen naar seks.

 

 

Geen zin hebben in seks betekent niet dat je niet verliefd kan zijn op je partner.

Seks willen met iemand heeft te maken met seksuele aantrekking. Verliefd zijn heeft te maken met romantische aantrekking. Soms vallen romantische en seksuele aantrekking samen. Dat is niet voor iedereen zo. Sommige mensen hebben lange liefdevolle relaties zonder seks te hebben met hun partners. Niet omdat er iets mis is, maar omdat ze geen behoefte hebben aan seks. Relaties zonder seks zijn niet automatisch minder intiem, serieus of waardevol. Wat jouw relatie een succes maakt, kunnen enkel je partner en jij uitmaken.

 

Sommige mensen die geen of weinig behoefte hebben aan seks noemen zich aseksueelMensen die zich demiseksueel noemen, voelen alleen seksuele aantrekking voor mensen waarmee ze eerst al een diepe emotionele band hebben.

Terug naar hoofdmenu