Wat betekent 'aromantisch'?

Aromantisch zijn is een romantische oriëntatieOf soms correcter: het niet hebben van een romantische oriëntatie.

 

Iemand die aromantisch of 'aro' is, voelt niet of zelden romantische aantrekking. Ze krijgen zelden vlinders in hun buik, ze worden niet (vaak) verliefd. Dat betekent niet dat ze geen emoties hebben. Ze kunnen net als anderen een liefde voelen voor familie of vrienden. Het is enkel romantische liefde die aromantische mensen niet of zelden ervaren.

 

Aromantische mensen kunnen intieme relaties hebben. Wanneer ze een relatie starten, doen ze dat gewoon niet vanuit romantische gevoelens. Sommige aromantische mensen hebben langdurige niet-romantische, maar wel intieme relaties. Aromantisch zijn, zegt dus niets over hoe emotioneel intiem iemand kan of wil zijn met anderen. Het zegt ook niets over hoe ze intimiteit uitdrukken. Er zijn aromantische personen die genieten van affectie, en zelf ook graag veel affectie tonen.

 

Eigenlijk gaat het allemaal niet over wat je doet, maar wat je voelt daarbij. Sommige aromantische mensen houden van 'typisch romantische' zaken, zoals een etentje bij kaarslicht. Ze voelen gewoon geen romantische aantrekking voor de mensen wanneer ze die dingen doen. Net zoals er in elke groep mensen zijn die niet houden van knuffels of iemand hand vasthouden, zijn er ook aromantische mensen die daar geen fan van zijn.

 

Het is niet altijd alles of niets. Mensen die zich demiromantisch noemen, voelen alleen romantische aantrekking voor mensen waarmee ze eerst al een diepe emotionele band hebben. Zij voelen dus meestal geen romantische aantrekking, maar zijn toch niet aromantisch.

 

Aromatische mensen zijn niet automatisch aseksueel. De seksuele oriëntaties van aromantische mensen zijn uiteenlopend, net als bij mensen die wel romantische aantrekking voelen. Je kan dus bijvoorbeeld homoseksueel en aromantisch zijn. Ook de genderidentiteiten van mensen die aromantisch zijn, zijn uiteenlopend. Je kan dus bijvoorbeeld transgender en aromantisch zijn.

 

Wil je meer weten? Je vindt veel info op de Engelstalige wiki van AVEN (het Asexual Visibility and Education Network) bij het onderdeel Aromantic FAQ.

 

Zit je ergens mee en zoek je een luisterend oor? Praat erover. Dat kan bij ons via chattelefoon, of mail.

Terug naar hoofdmenu