Waar kan ik als jongere spreken over seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Ongewenste intimiteiten, seksueel misbruik, verkrachting, aanranding ... Het zijn allemaal vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

 

Praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag is niet makkelijk. Wat zou het voor jou makkelijker kunnen maken? Misschien is de stap kleiner om het te vertellen tegen iemand die je vertrouwt. Denk aan iemand die je al kent. Hoe voel je je bij je ouders, je huisarts, je leraar, een vriend of vriendin? Het zijn allemaal opties. Is het makkelijker om te praten met iemand die je niet kent? Misschien is de stap kleiner om eerst via je computer met iemand daarover te chatten.

 

Vaak is het engste aan praten niet weten hoe iemand zal reageren. Dat is bij het onderwerp van seksueel grensoverschrijdend gedrag niet anders. Denk daarom op voorhand al eens na over je gesprek. Hoe wil je dat het loopt? Hoe zou het anders kunnen lopen? Hoe zou een goede reactie er voor jou uitzien? Wat zou een slechte reactie zijn? Sta ook even stil bij wie je aanspreekt. Vertrouw je de persoon? Kan die goed luisteren en zal die je laten uitspreken? Is het iemand die jou zal laten beslissen wat je verder met je verhaal wil doen?

 

Bedenk wat de rol is van de persoon die je aanspreekt. Een leerkracht vindt misschien dat je ouders het onmiddelijk moeten weten. Als je het graag zelf aan je ouders vertelt, kan die leerkracht je daar misschien bij helpen. Wil je liever niet dat je ouders het weten, dan kan je misschien beter naar iemand anders gaan.

 

Nu Praat Ik Erover

Je besloot dat je wil spreken over wat je meemaakte. Je denkt dat het makkelijker zal zijn met iemand die je niet kent. Achter je computerscherm voel je je voorlopig nog veiliger. Je naam deel je liefst nog niet. De chatbox van Nu Praat Ik Erover is er speciaal voor kinderen en jongeren zoals jij. De chat is gratis en anoniem. Je verhaal valt er onder het beroepsgeheim. Dat betekent dat de persoon met wie je chat het aan niemand mag doorvertellen. Als je enkel met hen wil praten, kan dat. Je kan er verschillende keren gaan chatten met dezelfde persoon. Ze kunnen je ook helpen om de stap te zetten naar face-to-face hulpverlening. Dat is bijvoorbeeld een therapeut waar je regelmatig mee gaat praten, maar dan in het echt, niet via je computer.

 

Zorgcentra na Seksueel Geweld

In een Zorgcentrum na Seksueel Geweld kunnen recente slachtoffers van seksueel geweld alle mogelijke bijstand krijgen op één plaats. Het personeel, bestaande uit forensisch verpleegkundigen en psychologen, is specifiek opgeleid voor het verlenen van medische, forensische en psychologische hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Indien het slachtoffer dit wenst, kunnen ze op het Zorgcentrum klacht indienen bij een getrainde zedeninspecteur van de politie.

 

De Zorgcentra zijn dag en nacht bereikbaar. Kan je niet meteen de stap naar het centrum zetten? Zit je nog met vragen? Je kan ook terecht op de chat van 1712 en van Nupraatikerover. Op hun chat spreek je met een professionele hulpverlener. Die kan je meer vertellen over wat je kan doen, en wat je kan verwachten van een Zorgcentrum. Op de website www.seksueelgeweld.be vind je info voor zowel slachtoffers, als hun omgevingDe Franstalige versie van de chat en website vind je op www.violencessexuelles.be.

 

Praatgroep PUNT. vzw

Ben je ouder dan 13? Dan kan je terecht bij PUNT. vzw. Zij organiseren maandelijks praatgroepen voor jongerenDeze gaan door in de provincie Antwerpen. Ook voor mensen uit de omgeving van een slachtoffer (ouders, partners, vrienden, brussen, kinderen, …) bieden ze de kans om in groep hun ervaringen te delen. 

 

Terug naar hoofdmenu