Ik wil een familielid vertellen over mijn gevoelens. Hoe pak ik dat gesprek aan?

Je wil iemand uit je familie vertellen over je gevoelens. Alleen weet je niet goed hoe je zo'n gesprek moet aanpakken.

 

Gesprekken over gevoelens zijn zelden makkelijk. Niet iedereen is gewend om over gevoelens te spreken. Soms klappen mensen dicht. Anderen gaan dan weer ratelen. Sommigen worden emotioneel, huilen of vertellen met bevende stem. Het is oké om te worstelen met zo'n gesprek.

 

Weet dat het langs de andere kant van het verhaal ook niet altijd makkelijk is. Veel mensen weten niet goed hoe ze zich best gedragen wanneer iemand hen vertelt over hun gevoelens. Luisteren en iemand laten uitspreken, is voor velen niet vanzelfsprekend. Zeker wanneer iemand je overvalt met onverwacht nieuws kan het even slikken zijn. Ook dan klappen sommige mensen dicht. Anderen wisselen snel van onderwerp. Soms gaat iemand op zoek naar oplossingen in plaats van gewoon te luisteren. Al die zaken kunnen het eng maken om echt aan een gesprek te beginnen, zelfs wanneer je heel zeker bent dat je dat gesprek wil.

 

Om je te helpen bij het voorbereiden en aanpakken van zo'n gesprek maakte Awel de tool  'Hoe praat ik met mijn ouders?'. Probeer het eens uit! Je vindt de tool op de website van Awel in het thema 'mijn gezin'.

Teksttranscript van de video

 

Via de pagina op zoek naar jezelf vind je meer info en getuigenissen.

Terug naar hoofdmenu