Ik besloot een coming-out te doen. Hoe bereid ik mezelf voor?

“Ik was er lang van overtuigd dat ik hetero was. Een jaar geleden kwam ik opeens tot het besef dat ik bi ben. Dat voelde heel raar, maar toen ik het accepteerde voelde ik 'vlinders'. Die waren zalig! Ik wil nu alles aan mijn ouders vertellen. Ik wil dat ze helemaal weten wie ik ben.”

Vertellen dat je holebitransgenderpolyamoreus, ... bent, is spannend. Dat is het zeker wanneer je het voor het eerst doet. Het voor een eerste keer vertellen kan op elke leeftijd. Het engste is vaak niet weten hoe iemand zal reageren. Denk daarom op voorhand al eens na over je coming-out.

 

Je kan jezelf enkele vragen stellen:

 

  • Op welke manier wil ik het graag vertellen?
  • Wat maakt het moeilijk om het te vertellen? Wat zou het me makkelijker kunnen maken?
  • Hoe hoop ik dat het loopt? Hoe zou het anders kunnen lopen?
  • Wat zou een ideale reactie zijn voor mij? Wat zou een slechte reactie zijn?
  • Hoe kan ik me voorbereiden op een slechte reactie?
  • Ben ik bereid om mensen even te laten wennen aan het nieuws?

Sta ook even stil bij wie je aanspreekt:

 

  • Hoe voel ik me bij die persoon? Vertrouw ik die?
  • Kan die persoon goed luisteren? Zal die me laten uitspreken?
  • Is het iemand die me zelf zal laten beslissen aan wie ik het nog vertel?

Hou in gedachten dat je nieuws een verrassing kan zijn. Soms weten mensen daardoor helemaal niet hoe te reageren. Vaak helpt het als je heel duidelijk vertelt waarom je je coming-out doet en wat je daarmee hoopt te bereiken. Wanneer je duidelijk vraagt om steun en begrip, zal je die ook sneller krijgen. Antwoorden op een directe vraag is immers makkelijker dan bedenken wat een juiste reactie is op een onverwachte coming-out.

 

Je besloot dat je het wil vertellen, maar durft nog niet goed? Zou je je zekerder voelen als je het gesprek al eens oefende? Als je wil, kan je zo’n gesprek al eens proberen met ons. Anoniem aan de telefoon of achter je computerscherm voel je je misschien veiliger. Wie weet vind je zo ook makkelijker de juiste woorden wanneer je uiteindelijk besluit echt de stap te zetten.

 

Ben je een jongere? Heb je geen idee over hoe je met je ouders moet spreken over gevoelens? Om je te helpen bij het voorbereiden en aanpakken van zo'n gesprek maakte Awel de tool 'Hoe praat ik met mijn ouders?'. Probeer het eens uit!

Teksttranscript van de video

 

Via de pagina op zoek naar jezelf vind je meer info en getuigenissen over de zoektocht naar jezelf.

Terug naar hoofdmenu