Wanneer moet ik hulp zoeken voor mijn gendervariant kind en waar kunnen we terecht?

Blijven de gendervariante gevoelens van je kind aanhouden of weet je als ouder niet hoe je moet omgaan met het gedrag van je kind? Merk je dat je kind zichzelf gaat terugtrekken, of net dwars of geïrriteerd is, en dit mogelijks te maken heeft met hun genderidentiteit? Dan kan je op zoek gaan naar professionele hulp of ervaringsdeskundigen die jou en je kind kunnen helpen.

 

Wanneer je de stap naar hulpverlening zet, houd je er best rekening mee dat er een lange wachttijd is, zeker bij het kindergenderteam van het UZ Gent. Daarom is het aangeraden om je kind zo snel mogelijk aan te melden. Je kan ook een hulpverlener in je eigen omgeving zoeken, eventueel in afwachting van begeleiding door het kindergenderteam. Wanneer je sneller bij een hulpverlener terecht kan, kan je reeds aan de slag met het gendervraagstuk van je kind.

 

De stap naar de zorg betekent niet dat het al vastligt dat er bepaalde medische stappen zullen plaatsvinden. Bij het kindergenderteam bestaat begeleiding voor jonge kinderen voornamelijk uit het ondersteunen van ouders. Wanneer het kind ouder wordt gaat de psycholoog samen met het kind de genderidentiteit exploreren en de ontwikkeling van het kind in kaart brengen. Een hulpverlener kan niet voorspellen of de gendervariante gevoelens zullen blijven of verdwijnen. Een overzicht van de mogelijke trajecten voor kinderen en jongeren, van aanmelding tot eventuele operaties, kan je terugvinden op de website van Transgender Infopunt.

 

Waar kan je terecht?
 

  • Kindergenderteam op de Pediatrische genderkliniek van het UZ Gent (T 09 332 60 23) is momenteel in België het enige multidisciplinaire centrum dat gendervariante kinderen en jongeren begeleidt. Op Transgenderinfo.be wordt uitgebreid uitgelegd hoe de begeleiding van kinderen en jongeren door een genderteam eruit ziet.
     

  • Op de zorgkaart van het Transgender Infopunt kan je alle andere zorgverleners vinden die werken met gendervariante kinderen. Je kan ook steeds contact opnemen met het Transgender Infopunt voor meer informatie.

 

Ben je eerder op zoek naar gelijkgestemden? Je vindt een overzicht van verenigingen voor ouders op de pagina 'Mijn kind is transgender. Waar kan ik terecht?'

Terug naar hoofdmenu