
Je kind is transgender. Misschien kwam dat als onverwacht nieuws. Misschien ontdekten je kind en jij dat samen. Als ouder ga je dan op zoek naar meer informatie. Het kan ook aangenaam zijn om je eigen verhaal en ervaringen met iemand te delen.
Heb je zin in een babbel hierover? Dan kan je terecht bij Lumi met jouw verhaal, je bezorgdheden en je vragen, via chat, telefoon of mail.
Ook de Nederlandse Genderpraatjes is er voor je. Je kan samen met je kind of alleen contact opnemen met hen via chat, telefoon of e-mail.
Spreek je graag met ouders die zich in een gelijkaardige situatie bevinden? Of met mensen die zelf transgender zijn of heel veel kennis hebben over het thema? Dan kan ben je welkom op volgende plaatsen:
Berdache België
Berdache is een vereniging voor ouders van transgender kinderen en jongeren. Ze ontstond specifiek uit de behoefte om andere ouders met transgender en gendervariante kinderen te ontmoeten. Ouders steunen er elkaar onderling en wisselen ervaringen en tips uit. Ook voor ouders van intussen volwassen kinderen staan ze klaar. Ze organiseren regelmatige bijeenkomsten. Je kan per telefoon of mail contact met hen opnemen. Meer info vind je op Berdache.be.
Transkids Belgium
Transkids Belgium is een Franstalige vereniging die zich inzet voor transgender kinderen en hun ouders. Zij bieden praktische ondersteuning en organiseren ontmoetingsdagen. Daarnaast willen ze ook het bredere publiek bewust maken rond transgender kinderen en werken ze samen met scholen, artsen en andere mensen die met kinderen werken. Meer info vind je op Transkids.be.
Buddyproject voor ouders
Het Transgender Infopunt heeft in samenwerking met Berdache een buddyproject opgezet, waarbinnen ouders van een gendervariant kind gematcht worden met andere ouders die werden opgeleid als ervaringsdeskundige. Meer info hierover vind je via zelfhulp.be/actueel/ouders-van-gendervariante-kinderen-als-ervaringsdeskundige-buddys
Verenigingen gericht op transgender personen
In de meeste steden vind je verenigingen die zich richten op transgender of non-binaire personen. Op hun maandelijkse bijeenkomsten zijn meestal ook ouders welkom. Een overzicht van verenigingen die aangesloten zijn bij çavaria vind je op de adressenlijst onder ‘verenigingen’. Wanneer je filtert op het thema 'transgender' zie je meteen alle verenigingen verschijnen die zich (ook) richten op transgender personen. Twijfel je of de vereniging in je buurt iets voor jou is? Stuur hen een mailtje of stel je vraag aan Lumi.
Transgender Infopunt
Transgender Infopunt verleent informatie over het thema transgender. Deze info vind je terug op hun website Transgenderinfo.be. Je kan de medewerkers van het Transgender Infopunt telefonisch en per e-mail bereiken. Je kan ook een persoonlijk gesprek met hen plannen.
Merhaba
Merhaba verdedigt de belangen van alle holebi’s, transgender en intersekse personen (LGBTQI) met een migratieachtergrond, hun partners en familie. In hun brochure vind je meer info in Nederlands, Frans, Engels, Arabisch en Turks. Hun website is Merhaba.be.
Familieplatform en Similes
Wanneer je kind het psychisch moeilijk heeft, kan je als ouder veel steun halen aan contact met andere ouders van kinderen met gelijkaardige problemen. Je kan een overzicht hiervan terugvinden op Familieplatform.be. Ook bij Similes kunnen ouders terecht.
Sommige ouders halen ook steun uit contact met LGBT+ vrienden, kennissen of buren. Ouders vinden ook steun door andere holebi- of transgender jongeren te ontmoeten, bijvoorbeeld tijdens een lezing. Contact met ervaringsdeskundigen, kan je helpen je beter in te leven in je LGBT+ kind.
Vele ouders vinden het belangrijk terecht te kunnen bij hun eigen ouders. Steun van je ouders kan veel betekenen wanneer je het even niet weet in de opvoeding van je kind.
Het kan ook deugd doen om verhalen en getuigenissen van andere ouders te lezen. Elk verhaal is anders, maar vaak kan je inspiratie en moed halen uit hoe anderen met hun situatie omgaan. De verhalen vind je via de overzichtspagina Rolmodellen voor ouders.

Ik ben lid van de facebookgroep van Berdache. In het begin kwam ik alleen naar de praatgroep, mijn man had daar toen geen behoefte aan. Maar als ik dan de verhalen vertelde, was hij ook geïnteresseerd, en nu leest hij mee in de facebookgroep. We willen dat ons kind gelukkig is, en we proberen te leren van de andere ouders over hoe we ons kind kunnen helpen.