Ik ken een jongere die seksueel werd lastiggevallen of misbruikt. Wat doe ik?

Je weet dat een kind of jongere seksueel werd lastiggevallen. Je vermoedt seksueel geweld, misbruik, aanranding ... Mogelijk gaat dat seksueel grensoverschrijdend gedrag ook nu nog door. Dat is geen makkelijke positie om in te belanden. Je vraagt je af wat je nu kan of moet doen.

 

Indien je zelf getuige bent van een acute situatie van seksueel grensoverschrijdend gedrag, moet je de persoon in kwestie zo goed als mogelijk helpen. Indien je in staat bent om te helpen en je doet niets, kan dit als strafbaar worden gezien. Let wel op dat je jezelf niet in gevaar brengt door hulp te bieden. Je eigen veiligheid gaat altijd voor. Weet je niet goed hoe je hulp kan bieden? Contacteer dan zeker één van de onderstaande instanties. Zij helpen je graag verder.

 

Zorgcentra na Seksueel Geweld

In een Zorgcentrum na Seksueel Geweld kunnen recente slachtoffers van seksueel geweld alle mogelijke bijstand krijgen op één plaats. Het personeel, bestaande uit forensisch verpleegkundigen en psychologen, is specifiek opgeleid voor het verlenen van medische, forensische en psychologische hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Indien het slachtoffer dit wenst, kunnen ze op het Zorgcentrum klacht indienen bij een getrainde zedeninspecteur van de politie.

 

De Zorgcentra zijn dag en nacht bereikbaar. Kan je niet meteen de stap naar het centrum zetten? Zit je nog met vragen? Op de chat van 1712 kan je met een professionele hulpverlener spreken. Die kan je meer vertellen over wat je kan doen, en wat je kan verwachten van een Zorgcentrum. Minderjarigen kunnen ook terecht in de chatbox van Nupraatikerover

 

Op de website www.seksueelgeweld.be vind je info voor zowel slachtoffers, als hun omgeving. De Franstalige versie van de website vind je op www.violencessexuelles.be. Op deze Franstalige website kan je ook terecht om te chatten

 

1712

Voor al je vragen over geweld kan je terecht bij 1712. Ook met vragen over seksueel grensoverschrijdend gedrag ben je daar op je plaats. Achter dat nummer zit het vertrouwenscentrum kindermishandeling. Zij zijn een aanspreekpunt voor alle mogelijke situaties van geweld op kinderen. Je kan ze elke werkdag bereiken op het nummer 1712 van 9u tot 17u. Hun hulp is gratis.

 

Bij 1712 luisteren ze naar jouw verhaal. Daarna kunnen ze verschillende stappen ondernemen. Het centrum probeert eerst en vooral contact op te nemen met professionelen rondom het kind. Dat kan het CLB of een huisarts zijn. Anderzijds proberen ze rechtstreeks tussen te komen. Dat doen ze via een gesprek met de ouders, het kind of andere betrokkenen. Soms passen ze een van de twee methodes toe. Andere keren worden ze beide toegepast. Maakt het centrum zich ernstig zorgen, dan nemen ze meteen na je melding contact op met de ouders, het kind of andere betrokkenen. Weet het centrum niet of het kind wel veilig is, dan contacteren ze het comité bijzondere jeugdzorg en justitie. Die bekijken de situatie dan verder.

 

Child Focus

Je kan met je verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag ook terecht bij Child Focus. Je kan hen contacteren via het gratis nummer 116 000. Zij zijn elke dag bereikbaar, 24 uur op 24 uur. Child Focus is een goede instantie om seksueel grensoverschrijdend gedrag buiten de familiale kring te melden. Je kan er ook terecht als je iemand kent die slachtoffer is van seksuele uitbuiting, kinderporno of sekstoerisme. Bij Child Focus luisteren ze naar je verhaal. Ze schatten er de ernst van de situatie in. Ze informeren je en verwijzen je eventueel door naar gespecialiseerde hulp of politie.

Terug naar hoofdmenu