Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Ging iemand over je seksuele grenzen? Dan maakte je seksueel grensoverschrijdend gedrag mee. Seksueel misbruik en ongewenste intimiteiten zijn vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar er is veel meer.

 

Niemand mag je aanraken of je dwingen hen aan te raken wanneer je dat niet wil. Ook iemand die je onder druk zet om jezelf aan te raken, gaat in de fout. Je wil niet naakt voor je webcam, maar iemand overtuigt je om dat toch te doen? Dat is seksueel grensoverschrijdend gedrag. Je lief wil dat je hem pijpt. Vorige keer had je daar zin in, maar deze keer niet. Je hebt niet het gevoel dat je 'nee’ kan zeggen. Je doet het dan toch maar. Ook wanneer je lief je niet fysiek dwingt, is dat seksueel grensoverschrijdend gedrag. Je moet geen blauwe plekken hebben om seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt.

 

Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan gebeuren door onbekenden, maar ook door mensen die je kent. Zelfs mensen die je vertrouwt. Familie, vrienden, partners, leerkrachten, jeugdleiders ... Ook mensen die je graag ziet, kunnen over je grenzen gaan. Op de jongerensite van Sensoa vind je tips over 'nee' zeggen.

 

Maakte je seksueel grensoverschrijdend gedrag mee? Het is niet jouw schuld. Veel mensen voelen zich boos of schuldig nadat iemand over hun seksuele grenzen ging. Een schuldgevoel betekent niet dat je schuld hebt aan wat er gebeurde. Soms is het makkelijk om te verwerken wat er gebeurde. Soms niet. Blijf niet zitten met je verhaal. Praten helpt. Doe je dat liever niet met mensen uit je omgeving? Er zijn andere opties: voor jongeren en voor volwassenen. Dat kan ook anoniem.

Terug naar hoofdmenu