Hoe vrij je veilig?

''Ik ken mijn vriendje al drie weken en het is super maar... we zijn nog niet in bed beland. We willen wel, maar ik weet via via dat hij al een aantal partners voor mij had en ik ben bang om iets op te lopen. Je hoort zo veel. Ik heb al condooms gekocht, dus de zin is er, maar wat kan ik doen om zeker niets op te lopen?''

Veel seksueel overdraagbare ziektes (soa’s) kun je vermijden als je een condoom gebruikt, tenminste voor seks waarbij er een penis betrokken is. Soa’s worden overgedragen via sperma, vaginaal vocht, bloed en contact tussen de slijmvliezen. Met een condoom zorg je dat er geen besmet vocht in contact komt met de slijmvliezen. Let wel: een condoom houdt niet alle soa’s tegen, een beflapje ook niet.

 

Bij anale of vaginale seks gebruik je het condoom best met een glijmiddel op water- of siliconebasis, zo verklein je de kans op scheurtjes in het condoom. Bij orale seks zorg je dat er geen bloed of sperma in je mond komt. Je kan ook hier een condoom of beflapje gebruiken als je alle risico op besmetting wil uitsluiten. Je hebt beter geen orale seks als je koortsblaasjes hebt. Als je penetreert met speeltjes, let er dan op dat die niet in contact zijn geweest met (menstruatie)bloed of sperma.

 

Door je te laten vaccineren kan je bepaalde soa’s uitsluiten. Er zijn vaccins voor hepatitis A en B.

 

Als jij en je partner negatief getest zijn op soa’s en niet (onveilig) vrijen met anderen, is er ook geen probleem. Laat je je testen op soa's? Vraag aan je dokter op welke soa's precies getest wordt.

 

Wil je meer info, kijk dan eens op de website van Sensoa.

 

Meer tips voor veilig vrijen tussen cisgender vrouwen of andere personen met een vulva

  • Je vindt basistips via de website Alles over Seks.
  • Op de pagina rond soa's van de Franstalige website Go To Gyneco vind je een handige overzichtstabel van risicovolle praktijken voor elke soa. De website richt zich tot 'lesbiennes, bi's en co'.

 

Ik heb nog een vraag...

Twijfel je nog, is het niet helemaal duidelijk of heb je andere vragen? Contacteer Lumi. Dat kan gratis en anoniem via chat, telefoon of mail.

Matthias vertelt over afspraken met zijn vriend en regelmatige soa- en hivtesten

Dit is een filmpje uit de reeks 'Ik Weet Wat Ik Doe' van Sensoa. Lees de volledige getuigenis van Matthias op hun website Allesoverseks.be.

Terug naar hoofdmenu