Wat kan je doen na onveilige seks?

''Ik had gisterenochtend seks met een vriend. Hij vertelde me net pas dat het condoom toen scheurde. Hij beweert dat hij geen hiv heeft, maar ik weet niet of ik hem wel moet geloven ... Kan ik nog iets doen?''

Had je vaginale of anale seks zonder condoom? Dan had je onveilig seksueel contact met kans op hiv. Als dat heel recent gebeurde, dan kan je gebruik maken van Post Exposure Profylaxis (PEP). Deze behandeling verkleint de kans dat je geïnfecteerd raakt met het virus. Let wel: je start de behandeling best zo snel mogelijk en ten laatste binnen de 72 uur na het onveilig contact.

 

Een PEP-behandeling duurt een maand en wordt voorgeschreven door een arts. Omdat de behandeling zware bijwerkingen heeft, zal een arts PEP pas voorschrijven als je een groot risico liep. Het is de arts die beslist of de behandeling nodig is of niet. Een behandeling met PEP is geen garantie op succes! Zes weken en nog eens drie maanden na het onveilig seksueel contact zal een bloedonderzoek afgenomen worden.

 

PEP nodig? Ga niet naar de huisdokter. Dat is in dit geval tijdverlies. Ga rechtstreeks naar een Hiv-referentiecentrum. Je kan er terecht voor zowel medische als psychosociale hulp. Adressen van Hiv-referentiecentra vind je op de website Allesoverseks.be van Sensoa.

 

Je kan ook andere soa's oplopen via onveilige seks.

Terug naar hoofdmenu