Is seks zonder condoom veilig met iemand hiv+ die medicatie neemt?

''Ik zeg altijd: niks is veiliger dan seks met iemand met hiv die hiv-remmers gebruikt, een hiv+. Heel veel mensen zien dat zo niet. Ze steken hun kop in het zand en hebben liever seks met iemand van wie ze niet weten of die hiv heeft, dan met mij. Mensen zien me nog vaak als een gevaarlijke infectiebron. Daar zou ik vanaf willen.''

In het algemeen zijn condooms een goede bescherming tegen soa's en hiv. Condooms beschermen niet tegen alle soa's, maar beperken wel je risico op een heleboel overdraagbare aandoeningen. Dat geldt ook voor hiv. Betekent dat dat iemand met hiv nooit seks kan hebben zonder condoom? Nee, maar er gelden wel een aantal voorwaarden.
 

Virale lading

Wat doe je best wanneer je seks hebt met iemand die hiv+ is? Alles hangt af van de virale lading van je partner. De virale lading is de hoeveelheid virus die in iemands bloed zit. Die lading kan ondetecteerbaar worden als iemand de juiste medicatie nauwgezet neemt. Iemand met een niet meer te detecteren virale lading is nauwelijks of niet meer besmettelijk.
 

Risico op besmetting

Wanneer iemand minimum zes maanden een ondetecteerbare virale lading heeft, is de kans op overdracht van hiv tijdens seks zeer klein. Dat geldt enkel als die persoon therapietrouw is en geen andere soa's heeft. Het nauwgezet nemen van de juiste medicatie is cruciaal. Het voorkomen van overdracht kan een goede reden zijn om te beginnen met de hiv-behandeling, ook al is de weerstand van de persoon met hiv nog op peil.

 

Met wie loop je het meeste risico?

Seks met iemand waarvan je de hiv-status niet kent, is risicovoller dan seks met iemand hiv+ en een ondetecteerbare virale lading. Heb je zelf geen hiv en ken je de status van je seksuele partners niet? Ook jij kan het risico op besmetting verlagen via medicatie. Iemand die zelf geen hiv heeft maar wel een hoog risico op besmetting loopt, kan de preventieve medicatie PreP voorgeschreven krijgen.

Terug naar hoofdmenu