Is er een medicijn ter preventie van hiv?

Pre-Exposure Profylaxis, of kortweg PrEP, is een medicatie voor mensen zonder hiv. Ze voorkomt een hiv-besmetting in de meeste gevallen van onveilig seksueel contact. Je neemt het dagelijks en stipt in zoals hiv+ personen dat met hun medicatie doen. In België is het nog niet mogelijk om PrEP vrij te verkrijgen. In de Verenigde Staten is dat wel al het geval.

 

Je wil PrEP nemen? Neem contact op met een arts van een Hiv-referentiecentrum (HRC). Die kan je PrEP voorschrijven als je daarvoor in aanmerking komt. Vanaf 1 juni 2017 is de terugbetaling door de ziekteverzekering geregeld. Een maandelijkse dosis van 30 pillen kost 11,9 euro (7,9 euro voor een preferentieel verzekerde patiënt). Online medicatie kopen is wettelijk niet toegelaten in België. Geraak je aan PrEP via onofficiële weg? Laat je toch opvolgen door een arts in een ARC. Als je PrEP neemt, ga je om de 3 maanden naar een ARC. Je wordt getest op hiv en soa’s. Je lever- en nierfuncties worden opgevolgd. 

 

De beste manier om een besmetting met hiv te voorkomen, is je informeren en je voorzorgen nemen. Condooms blijven een goede bescherming tegen soa's en hiv. Ook PrEP vervangt het condoom niet. De Wereldgezondheidsorganisatie ziet deze preventieve behandeling als een aanvulling op het condoom. Het grootste risico loop je met partners die hun hiv-status niet kennen. Bij hiv+ partners is hun virale lading en therapietrouwheid bepalend voor het risico op besmetting.

 

Meer informatie over PrEP vind je op website Allesoverseks.be van Sensoa.

Bart vertelt over zijn keuze voor PrEP

Dit is een filmpje uit de reeks 'Ik Weet Wat Ik Doe' van Sensoa. Lees de volledige getuigenis van Bart op de website Allesoverseks.be van Sensoa.

Terug naar hoofdmenu