Kan iemand holebi én transgender zijn?

Het korte antwoord: ja, dat kan.

 

Genderidentiteit en seksuele voorkeur zijn twee verschillende dingen, al worden ze wel eens verward. De genderidentiteit gaat over hoe iemand zich voelt (bijvoorbeeld : ‘ik voel me een meisje’), seksuele en romantische voorkeur gaat over wie je aantrekkelijk vindt (bijvoorbeeld: ‘ik val op jongens’). Iedereen heeft zowel een genderidentiteit als een seksuele voorkeur. Er bestaan heel veel mogelijke combinaties van genderidentiteit en seksuele en romantische oriëntaties. Eén daarvan is transgender en holebi. Iemand kan dus transgender zijn én holebi. Een voorbeeld hiervan vind je in het Feeling artikel: 'Ines is non-binair', over een non-binaire biseksuele persoon.
 

Hoe je je voelt en op wie je valt, zijn twee verschillende dingen. Dat betekent niet dat ze altijd makkelijk uit elkaar te houden zijn. Soms is het moeilijk om te weten wat je precies voelt. Dat stoer meisje trekt je aandacht. Is dat omdat je haar leuk vindt? Of zou je graag meer op haar lijken? Die jongen die make-up durft dragen, die vind je wel cool! Is dat omdat je zelf graag eens make-up wil proberen, maar het nog niet deed? Of vind je jongens met make-up gewoon opwindend?

Er bestaat geen vragenlijst om uit te maken hoe je precies in elkaar zit. Jij bent de enige die voelt wat je voelt. Enkel jij kan uitzoeken wat je gevoelens betekenen. Het is oké om te zoeken. Je moet geen antwoorden hebben op alle vragen. Misschien komen die nog wel, misschien niet. Jij bent de enige die voelt of het belangrijk is om zekerheid te hebben. Enkel jij beslist of je je gevoelens ook een naam wil geven.

 

Tijdens je puberteit ga je wellicht op zoek naar je seksuele voorkeur. Sommige pubers die in hun kindertijd erg worstelden met hun gender, kunnen dit beter een plaats geven wanneer ze hun seksuele voorkeur ontdekken. Het kan ook andersom: Sommige holebi’s merken bijvoorbeeld pas op een later moment dat ze ook transgender zijn. Neem de ruimte om te experimenteren en op zoek te gaan naar jezelf.

 

Lumi kan niet in jouw plaats uitzoeken wie je bent. We kunnen wel naar je luisteren. Dat doen we graag, via telefoonchat of mail. Misschien kom je samen met een van onze vrijwilligers tot zinvolle antwoorden. Praten helpt.

Terug naar hoofdmenu