Kan mijn kind al transgender zijn?

Iemand die met een vulva en vagina werd geboren voelt zich meestal vrouwelijk. Iemand die met een penis werd geboren voelt zich doorgaans een man. Bij transgender kinderen en jongeren is dit niet zo. Ze voelen zich bijvoorbeeld een meisje in een jongenslichaam, een jongen in een meisjeslichaam, noch meisje noch jongen, of eerder iets tussenin. Wanneer je innerlijke gevoel niet volledig overeenstemt met je geboortegeslacht, spreken we van transgender of gendervariante gevoelens.

Er zijn grote verschillen in het moment waarop een kind aangeeft zich geen jongen of meisje te voelen. Er zijn kinderen die dit al vanaf heel jonge leeftijd aangeven. Uit onderzoek bij volwassen transgender personen blijkt dat het merendeel zich begon identificeren als transgender rond de leeftijd van 12 jaar, aan het begin van de puberteit.
 

Tijdens de puberteit gaan jongeren doorheen een ontwikkelingsfase waarin ze zoeken naar hun eigen identiteit. Vaak ontdekken jongeren tijdens deze periode hun seksuele voorkeur. Het lichaam van jongeren doorgaat ook grote veranderingen door de toename aan hormonen. Wanneer het lichaam evolueert in een richting die de jongere niet wenst of nog niet klaar voor is, zal een jongere zich minder goed in hun vel gaan voelen. Sommige jongeren merken op dat moment dat ze transgender zijn.

De term ‘transgender’ heeft geen vastomlijnde criteria. Als je kind zich transgender voelt en zich graag zo benoemt, dan is je kind transgender. Het kan zijn dat je kind zelf ook niet zeker weet of het transgender is. Kinderen stellen hier soms ook vragen over aan hun ouders. Of je kind nu zeker weet dat het transgender is of nog erg zoekend is, belangrijk is dat je als ouder de signalen van je kind serieus neemt en hierover in gesprek durft te gaan. Op de pagina Er zijn voor je kind’ kan je lezen hoe je zo’n gesprek kan aanpakken.

Terug naar hoofdmenu