Kan mijn kind al holebi zijn?

Holebi is de afkorting voor ‘homo, lesbisch of biseksueel’. Homo’s en lesbiennes worden verliefd op personen met dezelfde genderidentiteit. Een homo man is een man die enkel op mannen valt. Een lesbische vrouw is een vrouw die enkel op vrouwen valt. Biseksuele personen kunnen verliefd worden op zowel mannen, vrouwen als non-binaire personen. Meer informatie over de verschillende termen vind je in de woordenlijst van çavaria

 

De meeste kinderen worden voor het eerst echt verliefd rond hun 10 à 12 jaar, en ontdekken dan gaandeweg hun seksuele voorkeur. Maar ook jongere kinderen kunnen al verliefde of seksuele gevoelens hebben, dit is volkomen normaal. Vaak zijn ze op dat moment nog niet bezig met die gevoelens te labelen, en dit hoeft ook niet. Als je als ouder die gevoelens op dat moment al benoemt (hetero, homo, transgender, ...), wordt een kind hier meer op vastgepind. Het is goed om je kind hier vrij in te laten tot het zelf aangeeft waarmee het zich identificeert.

Wanneer kinderen op jonge leeftijd ontdekken dat ze zich aangetrokken voelen tot iemand van dezelfde genderidentiteit en in hun omgeving geen voorbeelden kennen, vertellen ze dat vaak niet aan anderen. Soms proberen kinderen deze gevoelens ook te negeren of onderdrukken wanneer ze zich hiervoor schamen.

De dag dat onze zoon zijn coming out als homo deed, hij was nog heel jong, heb ik hem gezegd dat wij dat aanvaarden, maar dan hebben we wel gezegd dat als hij morgen op een meisje verliefd wordt, hij dat ook mag toelaten of uitproberen. Dan gaat hij misschien nog meer overtuigd zijn van zijn homo zijn. Blaas ook niet alle bruggen op, maar laat gewoon komen wat komen moet… Ik wil hem niet veranderen, nee, echt niet.

Tina
Terug naar hoofdmenu