Hoe zit een transitie in elkaar?

Transgender en non-binaire personen die bewust veranderingen maken in hun leven om als hun werkelijke genderidentiteit te kunnen leven, noemen dit veranderingsproces een transitie. De reden voor deze veranderingen is de wens zich te kunnen uitdrukken zoals ze zijn, en zich goed en zichzelf te kunnen voelen, zowel mentaal als fysiek.


Elke persoon is anders. Daardoor kunnen gendertransities heel erg uiteenlopend zijn. Wat de ene nodig heeft om zich goed te kunnen voelen, komt niet noodzakelijk overeen met de wensen van iemand anders. Sommige mensen zien hun gendertransitie als een rechte lijn naar een heel duidelijk doel. Ze weten exact wat ze missen, wat ze wensen en hoe ze dat liefst willen bekomen. Voor anderen kan het net lang onduidelijk blijven waar ze uiteindelijk willen uitkomen. Voor hen kan het een proces zijn van uitproberen, voelen wat fijn is, loslaten wat wringt ... Het kan dat je gaandeweg ontdekt dat je meer, minder of andere stappen wil zetten dan het idee waarmee je begon.


De ene transitie is de andere niet: sociaal, medisch, juridisch

Je kan op heel veel verschillende manieren een transitie doormaken, en kiezen wat het beste bij je past. Niet elke transgender of non-binaire persoon wil of kan 'in transitie gaan'. Wie dat wel wil, doet dat vaak op heel andere manieren.


Heel wat transgender en non-binaire personen kiezen voor een sociale transitie en vinden daarin wat ze nodig hebben. Zij vragen dan misschien aan mensen om een andere naam voor hen te gebruiken, kiezen een nieuw kapsel, maken misschien gebruik van hulpstukken zoals binders of ander corrigerend ondergoed ...


Wie medisch in transitie gaat, stapt in een transzorgtraject. Er zijn veel medische opties, zoals logopedie, hormoontherapie, en operaties. Welke opties er precies voor volwassenen zijn en hoe dat zorgtraject werkt, lees je in de zorgbrochure (2022) van Het Transgender Infopunt. Bij Transgender Infopunt vind je ook informatie over trajecten voor kinderen en jongeren


Ook juridisch kan je een transitie doen. Dan laat je bijvoorbeeld de ‘M’ op je identiteitskaart aanpassen naar een ‘V’, of verander je officieel van voornaam.


Goed in je vel tijdens een transitie

Jezelf steeds meer ontdekken, of steeds meer jezelf worden kan spannend zijn, eng, vermoeiend, opluchtend … Voor de meeste mensen is een gendertransitie een intense periode. Wat extra houvast en ondersteuning kan dan veel betekenen. Je kan tips en korte getuigenissen van andere transgender en non-binaire personen vinden op onze pagina Goed in je vel.


Je vindt een anoniem luisterend oor bij ons via chat, mail of telefoon. Ook bij het Transgender Infopunt kan je terecht met vragen of bezorgdheden.

Terug naar hoofdmenu