Hoe kan je als transgender persoon je voornaam veranderen?

"Ik weet al meer dan tien jaar dat ik eigenlijk geen man ben. Mijn partners, ouders en kinderen spreken me nu al een tijdje aan met mijn nieuwe naam. 'Eva' voelt intussen voor ons allemaal vertrouwd aan. Dat maakt me des te zekerder dat ik die naam ook als mijn officiële naam wil. Volgende week ga ik samen met mijn vrouw naar de burgelijke stand. Ik kijk er enorm naar uit. Binnenkort ben ik niet enkel thuis Eva, maar ook op mijn werkcontract, mijn identiteitskaart, bij de bank, ..."

Sinds januari 2018 kan je bij de burgerlijke stand van je woonplaats terecht om de M of V op je geboorteakte aan te passen volgens een nieuwe procedure. Sinds 1 augustus 2018 kan je ook je voornaam veranderen via de burgerlijke stand van de plaats waar je gedomiliceerd bent. De wijziging van je M/V en de wijziging van je voornaam zijn twee verschillende procedures met verschillende lengtes. Voor geen van beide procedures heb je nog medische attesten nodig.

 

Als je een meerderjarige Belg bent, kan je je voornaam veranderen door een verzoek en enkele documenten in te dienen bij de burgelijke stand. Als je minderjarig bent, kan je vanaf het moment dat je twaalf jaar bent geworden ook al je voornaam veranderen. Om dit te doen heb je wel de toestemming nodig van je ouder(s) of voogd(en).

 

Een gemeente bepaalt zelf hoeveel een inwoner moet betalen om wettelijk van voornaam te veranderen. Als je je voornaam wijzigt omdat die niet overeenkomt met je genderidentiteit heb je één keer recht op een verlaagd tarief.

 

Hoe je het precies aanpakt, lees je in de brochure 'Je voornaam en geslachtsregistratie aanpassen bij de burgerlijke stand'. Je vindt die op de website van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

 

Let op: Er is geen vastgelegde volgorde om je voornaam en M/V aan te passen. Je kan er voor kiezen om enkel je voornaam te wijzigen of enkel je M/V. Wil je op je identiteitskaart zowel je naam als je M/V laten aanpassen? Vraag advies aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Die ambtenaar kan je advies geven over wanneer je best welke aanvraag indient zodat ze op hetzelfde moment klaar zijn. Als de timing goed zit, betaal je maar een keer voor een nieuwe identiteitskaart.

Terug naar hoofdmenu