Hoe kan je als transgender persoon je 'M' of 'V' officieel laten wijzigen?

"Ik ben zo klaar met al die brieven aan 'mevrouw'. Op mijn werk kan ik nu helemaal mezelf zijn, en ziet mijn manager dat ik daardoor ook beter presteer. Mijn ouders beginnen stilaan te voelen dat ik veel gelukkiger ben als man. Ik merk dat ze zachter worden, meer begripvol. Ik voel aan alles dat het vlotter begint te gaan. Het voelt allemaal minder zwaar. Alleen... die post. Dat ik voor de bank en al die andere zaken nog 'mevrouw' ben, kan mijn dag zo verpesten. Dan vergeet ik wat ik allemaal al bereikte en is het alsof ik weer helemaal aan het begin sta. Het is tijd voor mij om daar iets aan te doen."

Sinds 1 januari 2018 is er een nieuwe manier om je geslachtsregistratie*, de ‘M’ of de ‘V’ in jouw geboorteakte, aan te passen. Dit kan door enkele stappen te doorlopen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Als je deze stappen hebt gevolgd, wordt ook de M/V op jouw identiteitskaart en op andere officiële documenten aangepast. Vanaf 3 januari 2018 kan je bij de burgerlijke stand van je woonplaats terecht om de M of V op je geboorteakte aan te passen volgens de nieuwe procedure. Je hebt daarvoor geen verklaring van een dokter of psycholoog meer nodig.

 

Als je een meerderjarige Belg bent, kan je de M/V op je geboorteakte laten aanpassen, ook als je in het buitenland woont. Wanneer je 16 jaar bent geworden, kan je ook al de M/V op je geboorteakte aanpassen. Om dit te doen zal je wel enkele bijkomende stappen moeten zetten. Ben je geen Belg, maar ben je wel ingeschreven in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister? Dan kan je ook je M/V laten aanpassen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Als je als vreemdeling bent ingeschreven in het wachtregister, kan je de procedure niet starten. Ben je een ontvoogde minderjarige? Je kan de M/V laten aanpassen in je geboorteakte door dezelfde procedure te volgen die geldt voor meerderjarigen.

 

Hoe het precies verloopt en waar je naartoe moet, lees je in de brochure 'Je voornaam en geslachtsregistratie aanpassen bij de burgerlijke stand'

 

Let op: Er is geen vastgelegde volgorde om je voornaam en M/V aan te passen. Je kan er voor kiezen om enkel je voornaam te wijzigen of enkel je M/V. Wil je op je identiteitskaart zowel je naam als je M/V laten aanpassen? Vraag advies aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Die ambtenaar kan je advies geven over wanneer je best welke aanvraag indient zodat ze op hetzelfde moment klaar zijn. Als de timing goed zit, betaal je maar een keer voor een nieuwe identiteitskaart.

 

 

* Voor intersekse of non-binaire personen die dat wensen zijn er momenteel nog geen opties naast M of V. In juni 2019 bevestigde het grondwettelijk hof wel dat delen van de huidige transgenderwet in strijd zijn met het recht op zelfbeschikking. Door de uitspraak van het Grondwettelijk Hof moet de wet verder worden geoptimaliseerd. Aanpassingen moeten gebeuren binnen een redelijke termijn. Meer info over de transgenderwet en uitspraak van het grondwettelijk hof lees je op de website van çavaria.

Terug naar hoofdmenu