
Deze pagina is er om je te helpen bij het verzamelen van landeninformatie over LGBTI+. Blijf je zitten met vragen voor een specifieke case? Je kan ook de helpdesk van het agentschap Integratie en Inburgering contacteren.
Verantwoord gebruik van informatie
Spring zorgvuldig om met landeninformatie, ook met de bronnen die we hieronder vermelden.
Internationale LGBTI+ organisaties
Verschillende internationale LGBTI+ organisaties zijn actief in het verdedigen van mensenrechten op vlak van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Deze internationale LGBTI+ organisaties stellen geregeld rapporten op:
- OutRight Action international. Zij dienen onder meer bij het Mensenrechtencomité van de VN schaduwrapporten in ter controle van de naleving van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, maar ook bij de VN Mensenrechtenraad in het kader van de Universal Periodic Review (UPR).
- ILGA. Als wereldkoepel van LGBTI+ organisaties verzamelen zij via hun leden informatie over ondermeer relevante wetgeving. Zij hebben een interactieve wereldkaart en ‘Trans Legal Mapping Report’. Zij brengen geregeld een nieuw rapport over geïnstitutionaliseerde homofobie en bijhorende wereldkaart uit.
- Het in de Verenigde Staten gebaseerde Oram International schreef enkele rapporten over LGBTI vluchtelingen in landen zoals Oeganda, Zuid-Afrika en Mexico.
- Human Dignity Trust. Dit is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de verdediging van de mensenrechten van LGBT'ers via strategische rechtszaken. Op hun website vind je een overzicht van landen waar particuliere seksuele activiteit tussen volwassenen van hetzelfde geslacht strafbaar is, welke zaken precies bestraft kunnen worden en welke straffen daarop staan.
- Equaldex. Op hun website kan je de huidige status en tijdlijnen van LGBT-rechten in elk land, elke staat, provincie en regio ontdekken. Ze tonen info over huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, adoptie, openlijk dienen in het leger, bescherming tegen discriminatie, leeftijd van instemmingsverschillen, beperkingen op bloeddonaties, beperkingen op geslachtsverandering en verbod op LGBT conversietherapie. Let op! Deze website is soms niet helemaal up to date.
Internationale mensenrechtenorganisaties
Een aantal mensenrechtenorganisaties beschouwen LGBTI+ rechten als een specifiek thema en leveren daar dan ook nuttige informatie over:
- Human Rights Watch. Via hun website kan je makkelijk zoeken naar rapporten over LGBT+ rechten in diverse landen.
- Amnesty International. Via hun website kan je de laatste ontwikkelingen betreffende LGBTI+ rechten bekijken.
Diplomatie
Ook ambassades en consulaten kunnen belangrijke informatie leveren:
De US Department of State stelt jaarlijks landenrapporten op. Elk rapport bevat standaard een hoofdstuk over seksuele oriëntatie en genderidentiteit.
Toeristische informatie
Landeninformatie is ook beschikbaar via websites die LGBT+ toeristen informeren over LGBT+ rechten op hun vakantiebestemmingen:
- Globalgayz.com bevat informatie afkomstig van nieuwssites en LGBT+ toeristen. Je kan er zowel toeristische informatie vinden, als nieuws, als informatie over de juridische situatie. Je kan er informatie vinden uit zowat alle landen ter wereld, al is die soms wat verouderd of weinig relevant voor asieldossiers.
- IGLTA.org is de website van the International LGBTQ+ Travel Association. De website biedt gratis reisinformatie aan. De organisatie achter de website werkt aan het bevorderen van gelijkheid en veiligheid binnen LGBTQ+ toerisme wereldwijd.
Databanken, diensten en online documentatiecentra
Er zijn een aantal reguliere kanalen die mogelijk (maar niet uitsluitend) informatie kunnen opleveren met betrekking tot seksuele oriëntatie en genderidentiteit in diverse landen:
- De Vluchtelingen Infolijn van Vluchtelingenwerk Vlaanderen beantwoordt alle vragen die te maken hebben met asielzoekers en vluchtelingen.
- Wil je meer weten over de asielprocedure in België? Of wil je asielzoekers begeleiden in een taal die ze begrijpen? Neem dan een kijkje op Fedasil info. Dat is het officiële informatieplatform voor asielzoekers in België. Je vindt er onder meer info over de asielprocedure. De website is enkel beschikbaar in België. Je vindt er informatie in veertien talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Arabisch, Farsi, Pashtu, Russisch, Spaans, Portugees, Albanees, Turks, Somali en Tigrinya. Tien van deze talen beschikken ook over een audioversie.
- Het European Country of Origin Network heeft een uitgebreide zoekmachine. Gebruik zoektermen als homosexuality, LGBT rights, etc.
- De Engelstalige Wikipedia bevat uitgebreide artikels met betrekking tot LGBT rechten wereldwijd.
- De website refworld.org bevat een specifiek onderdeel met landeninformatie over LGBTI.
Netwerken in het buitenland
Verscheidene verenigingen (zowel LGBTI+ als reguliere) beschikken over netwerken met contactpersonen uit lokale organisaties in het buitenland, die rechtstreeks of onrechtstreeks opkomen voor LGBTI+'ers:
- ILGA heeft een uitgebreide directory met LGBTI+ organisaties, allianties en supporters.
- Sommige van de LGBTI+ verenigingen die zich aansloten bij çavaria werken rond asiel en internationale solidariteit. Zoek op thema of doelgroep ‘Etnisch-cultureel’ in het verenigingsoverzicht op de website van çavaria.