Rolmodellen voor ouders

In het proces van je LGBTI+ kind te leren aanvaarden, kunnen voorbeeldfiguren heel veel betekenen. Wanneer je bij anderen een stukje van jouw verhaal herkent, is het gemakkelijker om met je situatie om te gaan.

 

Ken jij andere ouders van LGBTI+ personen? Zijn er mensen op je school, je werk, in je dorp of stad met een gelijkaardig verhaal? Ook online, op tv en in boeken kan je vele rolmodellen leren kennen. Op deze pagina vind je een lijst.
 

Verhalen van ouders van LGBTI+ kinderen en jongeren:

Via ouderverenigingen

Als ouder kan je terecht bij heel wat ouderverenigingen waar je andere ouders van holebi's en transgender personen kan leren kennen. Meer informatie vind je onder de vraag Mijn kind is transgender, waar kan ik terecht als ouder? en Mijn kind is holebi, waar kan ik terecht als ouder? 
 

Via (online) artikels

Via podcast, filmpjes of documentaires

 

Via literatuur

Lees je graag een boek over holebi of transgender kinderen? Neem eens een kijkje naar volgende verhalen!
 

  • Het boek 'This is a Book for Parents of Gay Kids' van Russo en Owens-Reid (eng) staat boordevol concrete verhalen, mogelijke aanpakken en tips voor ouders van zowel holebi en/of transgender kinderen. Op hun website Everyoneisgay.com kan je ook zelf een vraag stellen aan de auteurs.
  • Het boek ‘Blozen mag’ van Brons - Van der Wekken (2016, nl) helpt je om open en eerlijk te praten over seksualiteit, aan de hand van concrete voorbeelden.
  • Het boek ‘Vrij(be)wijs’ van Van der Wal en Bakker (2016, nl) is een humoristische gids voor ouders van pubers over seksualiteit en relaties. Deze gids heeft een brede kijk op het thema: het gaat over veel meer dan seksuele voorlichting.
  • Het boek ‘T.R.O.T.S. op mijn transgender kind’ van Wilhelmina Woortman (nl). De schrijfster heeft zelf een trans dochter en heeft een methode uitgestippeld voor ouders om hun transgender kind te accepteren en op de best mogelijke manier bij te staan. Ze focust daarbij op het proces dat je als ouder doorloopt. Je vindt er ook interviews met mensen in de omgeving van het kind.
  • Het boek ‘At the broken places - a mother and trans son pick up the pieces’ van Mary en Donald Collins (eng) Moeder en zoon schreven samen een boek over hun onenigheden en strubbelingen over Donald's transitie.
  • Het boek ‘The transgender teen’ van Brill en Kenney (2016, eng) vormt een handboek voor ouders en professionals die transgender en non-binaire tieners ondersteunen. 

In het Roze Huis te Antwerpen vind je een uitgebreide Holebibib. Via hetrozehuis.be/holebibib kan je hun catalogus inkijken. 

Deze pagina is natuurlijk niet volledig. Laat je horen als je een aanvulling wil doen op [email protected]!

Zoek je naar verhalen van LGBT+ jongeren zelf?

Deze vind je op de pagina Rolmodellen

 

Terug naar hoofdmenu