Ik denk aan zelfmoord...

Op zoek naar een luisterend oor?

Je kan gratis en anoniem bellen, chatten of mailen met ons. We luisteren naar al je vragen of verhalen rond gender, geslacht en seksuele voorkeur.

 

Zijn we er niet en heb je onmiddellijk hulp nodig?

Die suïcidepoging is er eigenlijk aan komen sluipen op een manier die ik zelf niet doorhad, altijd dieper en dieper, en ineens het licht niet meer zien. Tot dan had ik geen begeleiding, en iedereen dacht ook: ‘Amélie, die heeft zichzelf in de hand, dat lukt allemaal’. En dan is pas gebleken dat dat eigenlijk niet zo was, dat dat een masker was, doen alsof. En uiteindelijk stapelde het zo hoog op, dat het niet meer ging.

Amélie

Als je huidige situatie niet meer draagbaar is, als je er toch al uit wilt, zoek dan een andere manier om daaruit te geraken. Denken in de richting van: ‘ik wil zelfmoord plegen’ is super radicaal, maar misschien moet je even radicaal over andere alternatieven durven denken en in plaats van geen leven je een volledig ander leven durven inbeelden. Dan kan je zoeken naar mensen die je daarin kunnen helpen, die daar een voorbeeld in zijn. Wat mij hielp was de gedachte ‘ofwel blijf ik gewoon doen alsof ik niet trans ben, blijf ik dingen opkroppen en voel ik mij fundamenteel slecht, ofwel doe ik wat ik eigenlijk helemaal niet durf, in plaats van het op te geven.'

Robin

Durf erover praten

Ga op zoek naar iemand die je vertrouwt, waarvan je weet dat je er terecht kan om te praten of in geval van nood. Verzamel al je moed en bedenk wie jou misschien zou kunnen steunen:
 

  • Een vriend, familielid, collega, … waarbij je je goed voelt. Op de website zelfmoord1813.be vind je meer tips over praten met iemand uit je omgeving. 
     
  • Soms kan het makkelijker zijn om je gedachten toe te vertrouwen aan een onbekend persoon, zoals een hulpverlener.

 

Anker
durfpraten

In een crisismoment

 

Meer info en opties vind je bij directe hulp.

 


  

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor een lange termijn aanpak


Zoek een hulpverlener die professioneel is opgeleid om je te helpen. Deze kan je ondersteunen wanneer het niet goed gaat en je leren omgaan met je gedachten en gevoelens. Meer info vind je in op de pagina hulpverlening.
Weet dat veel mensen op een bepaald moment in hun leven beroep doen op een hulpverlener. Ook wanneer het even beter gaat, is het nuttig om contact te zoeken of houden met een hulpverlener. Deze kan je helpen toekomstige crisismomenten te voorkomen.

Hulpverleners hebben beroepsgeheim. Zij zullen jouw omgeving dus niet inlichten over wat je bij hen vertelt. Wanneer ze sterk vermoeden dat je een gevaar vormt voor jezelf, kunnen ze je mogelijks vragen om iemand in je omgeving in te lichten. Je bent hier niet toe verplicht. Enkel bij een acute zelfmoorddreiging mogen hulpverleners hun beroepsgeheim doorbreken. Ben je ongerust hierover? Bespreek het met je hulpverlener.

Op het forum van de zelfmoordlijn kan je ook anoniem je verhaal delen en anderen met gelijkaardige ervaringen leren kennen: zelfmoord1813.be/forum.

 

 

Ze zeiden dan: ‘Je hebt het overleefd, het komt allemaal weer in orde’, maar neen, dat blijft. Op mijn hele slechte dagen springt dat ook terug naar de voorgrond hoor. Wat ik wel geleerd heb is om sneller contact te zoeken, bijvoorbeeld met mijn psychiater. Ik stuur dan een smsje: ‘het gaat eigenlijk niet zo goed, kan ik deze week komen?'

Amélie

Er zijn ook heel veel facebookgroepen voor trans personen. Als je daar zegt: ‘Ik zie het niet meer zitten’, gewoon die woorden, zullen er meestal vrij snel enkele mensen antwoorden: ‘Ik ben ook in die situatie geweest, als je wil chatten, laat maar weten!’ Dan kan je praten met iemand die je niet kent, waarbij je gewoon kan vertellen wat je wil en niet hoeft te vertellen wat je niet wil vertellen.

Robin

 

 

 

Maak gebruik van online zelfhulp

Online tools kunnen je helpen om grip te krijgen op je gedachten aan zelfmoord en een crisis te voorkomen of overbruggen. Je kan deze tools alleen of samen met een hulpverlener of vertrouwenspersoon gebruiken. Let wel: online tools vervangen professionele hulp niet, maar kunnen een aanvulling of een opstap naar hulpverlening zijn.

Anker
zelfhulp

Think Life is een anonieme online zelfhulpcursus voor mensen die hun gedachten aan zelfmoord willen ombuigen. De cursus is opgebouwd in zes stappen, met een stuk theorie, een weekopdracht en oefeningen, die je op je eigen tempo kan doorlopen. Je vindt er ook voorbeelden van andere mensen die worstelden met zelfmoordgedachten. Je vindt de cursus terug op zelfmoord1813.be/zelfhulp.

BackUp is een app die houvast kan bieden bij terugkerende zelfmoordgedachten. Op de app kan je foto’s, muziek, quotes, herinneringen en rustgevende activiteiten verzamelen die je hoop geven wanneer je het niet meer ziet zitten. Op moeilijke momenten kan je hierop terugvallen: zo kan je een crisis overbruggen of voorkomen. Ook brengt de app je dichter bij contactpersonen die er voor je zijn als je het moeilijk hebt. Je vindt de app terug via zelfmoord1813.be/zelfhulp.

On Track Again is een tool voor jongeren die een zelfmoordpoging hebben ondernomen. Je vindt er onder andere tips en getuigenissen. 

Ter aanvulling van deze tools, kan je ook aan je veerkracht werken. Meer info hierover vind je op de pagina Goed in je vel.

 

Stel een safety plan op

Een safety plan is een plan dat je helpt om een crisis te overbruggen. Je vult erop in wat jouw signalen zijn, wat voor jou helpt om rustiger te worden en afleiding te vinden, hoe je je omgeving veiliger kan maken en welke personen je kan contacteren. Het invullen van een safety plan doe je best op een moment dat het beter gaat, zodat je tijdens een crisismoment weet wat te doen. Je kan het alleen invullen of samen met een hulpverlener of vriend.

Op de website Zelfmoord1813 kan je je eigen safety plan invullen en uitprinten. Je kan ook een blanco exemplaar downloaden om het plan op papier in te vullen. Er zit ook een safety plan in de online tools BackUp en Think Life. Op de website Zelfmoord1813 vind je tips die je kunnen helpen bij het invullen van je safety plan.
 

Ik had een kaart, een Plan B met ‘wie kan ik bellen’, ‘wat zijn mijn opties’, ‘wat kan ik doen'. Daarnaast had ik ook een schriftje waarin ik dingen neerschreef. Maar de nieuwe BackUp-app lijkt me ook wel superhandig, dat is een app die een back-up plan biedt voor het moment dat je in crisis bent. Want op zo’n moment kan je echt niet helder denken, dus dan is het wel goed dat je die zaken gebundeld hebt staan in een app of een schriftje. Dan hoef je niet meer te denken maar zie je meteen wat je kan doen.

Senne

 

 

 

Zelfmoord in je omgeving

Wanneer je dichtbij iemand staat die kampt met zelfmoordgedachten, vind je op de website van Zelfmoord1813 steun en tips over hoe hier mee om te gaan. Ook in je vereniging kan je iets betekenen voor anderen. çavaria verzamelde allerhande info over zelfdoding op hun website. Sta je in het jeugdwerk? Zelfmoord1813 biedt infofiches aan om aan preventie te doen in het jeugdwerk.  

Wie te maken krijgt met een zelfmoord in de omgeving kan voor steun en lotgenotencontact terecht bij de werkgroep voor nabestaanden van Zelfmoord1813. Je kan ook contact opnemen met de zelfmoordlijn om hierover te praten. Lotgenoten ontmoeten, die net als jij iemand verloren zijn aan zelfmoord, kan ook helpen. 

Anker
zelfmoordomgeving
Terug naar hoofdmenu