Ik ben dakloos. Waar kan ik terecht?

Jezelf zijn is helemaal oké, maar soms heeft niet iedereen begrip voor je genderidentiteit of seksuele voorkeur. Dit kan voor problemen zorgen tussen jou en je vrienden, gezinsleden of ruimere familieleden. In sommige gevallen kan dit conflict leiden tot (tijdelijke) thuis- of dakloosheid. In dat geval kan je op heel wat mensen en diensten rekenen om jou aan een veilige plek te helpen en, als je dat wil, te helpen om het conflict thuis op te lossen. 

 

 

Wat is thuis- en dakloosheid?  

Niet iedereen die op straat terecht komt wordt noodzakelijk dakloos. In sommige gevallen kunnen vrienden of verdere familieleden een plaats voorzien voor je. In dat geval ben je thuisloos, even op zoek naar een vaste plek om opnieuw thuis te kunnen komen. Helaas heeft niet iedereen altijd voldoende mensen waarop zij/die/hij kan rekenen. In dat geval ben je dakloos, letterlijk zonder ‘dak’ boven je hoofd. 

 

 

Waar kan ik terecht wanneer ik thuis- of dakloos ben?  

  • Centrum Algemeen Welzijnswerk biedt op verschillende plaatsen opvangcentra aan waar je terecht kan voor een korte of langere periode en ondersteunende begeleiding. Deze opvangplaatsen zijn verspreid over heel Vlaanderen zodat je, als je dat wenst, dicht bij huis kan blijven. Je kan tijdens de openingsuren bellenchatten of mailen met iemand van het CAW voor meer informatie. Daarnaast kan je ook met je vragen terecht in één van de CAW-huizen.
    • Buiten de reguliere openingsuren kan je 24/7 terecht in één van de crisismeldpunten

 

  • Jongeren tot 25 jaar kunnen terecht bij het JAC, de jongerenafdeling van het CAW. Zij zijn bereikbaar via chat, mail, telefoon of op afspraak. Zij staan al een stap dichter bij het CAW dat opvang met begeleiding kan voorzien.
    • Indien je minderjarig bent, bekijkt JAC samen met jou of je verdere hulp nodig hebt.
    • Buiten de reguliere openingsuren kan je 24/7 terecht in één van de crisismeldpunten

 

  • Indien je geen of weinig geld hebt, neemt iemand van het CAW samen met jou contact op met het OCMW. Zij kunnen je helpen om de dagprijs van zo’n opvangplaats te betalen. 

 

  • Naast de opvangplaatsen van het CAW, bestaan er ook onafhankelijke initiatieven. In Brussel is er een LGBTI+ inclusief opvanghuis waar jongeren tijdelijk een plekje kunnen vinden. Je kan contact opnemen met hen via mail of Facebook. Opgelet: Het aantal aangeboden plaatsen is erg beperkt.
Terug naar hoofdmenu