Verliefd, maar er is een leeftijdsverschil... Hoe zit het met seks?

Verliefdheid komt voor in alle vormen en maten. Dat betekent dat  je ook verliefd kan worden op iemand die heel wat jonger of ouder is dan jou. Verliefd zijn op, of een relatie starten met iemand met een leeftijdsverschil kan vragen oproepen. Mag je wel een relatie beginnen met iemand die jonger of ouder is? Hoe zit het dan op vlak van seks? Wat als er dingen gebeuren die je liever (nog) niet heb? Hoe zorg je ervoor dat je niemand onder druk zet?

Willen we wel dezelfde dingen?

Het kan zijn dat je verliefd bent op iemand, maar dat die ander seksueel al een stapje verder staat dan jij. Dat kan heel wat stress geven, ook wanneer die andere persoon helemaal niets van je eist. Misschien wil je niet minder volwassen lijken dan hen. Misschien wil je hen niet teleurstellen.

 

Weet dat leeftijd en seksuele ervaring niet altijd samen gaan. Niet iedereen die ouder is, heeft al veel ervaring. En niet iedereen die veel ervaring heeft, wil altijd meteen seks. Het is oké om je tijd te nemen, en zeker ook om een ander tijd te geven. Zeggen dat je liever nog even wacht, of je nog niet zeker genoeg voelt bij iemand is niet makkelijk. Het is vaak wel heel belangrijk. Zo ontdek je het makkelijkste wat iemand van je verlangt, en wat je die (al) wil geven. Bovendien loop je zonder zo'n gesprek een groter risico om seksueel grensoverschrijdend gedrag mee te maken of te plegen.

 

Natuurlijk moet je eerst zelf weten wat je wil. Wat verlang je van iemand anders? Wat wil je zelf doen? Waar twijfel je nog over? Zijn er zaken die je zeker (nog) niet wil? Hoe zou je ermee omgaan, mocht iemand je onder druk zetten om dat toch te doen? Soms helpt het om hierover al eens met iemand anders te spreken. Als je wil, kan dat bij ons via chat of telefoon.

Wat gaan mensen denken?

Verliefd zijn kan spannend zijn, zelfs eng. Verliefd zijn op iemand die jonger of ouder is dan jij, is vaak nog extra spannend. Hoe gaat de persoon waarop je verliefd bent reageren als je het hen vertelt? Wat zullen anderen hierover denken? Hoe zouden je ouders of vrienden reageren? Het is mogelijk dat je helemaal niet wakker ligt van deze dingen. Soms kunnen ze het wel een pak moeilijker maken. Houdt het je bezig? Vertel ons via chat of telefoon waar je precies mee zit en lucht even je hart. 

Wat zegt de wet hierover?

Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij. Het is aan je partner en jou om zelf te bepalen wat jullie oké vinden, waar jullie je fijn bij voelen. Op vlak van seks heeft de wet wel wat te zeggen. Via wettelijke leeftijdsgrenzen probeert die kinderen en jongeren beter te beschermen tegen ongewenste seksuele handelingen.

 

Seksuele handelingen met iemand onder de veertien worden door de wet gezien als verkrachting. Dat is ook zo wanneer beide partijen hier toestemming voor gaven. Deze wet gaat niet enkel over penetratieseks, maar ook over andere seksuele handelingen zoals strelen, (je laten) masturberen, toekijken bij masturbatie (ook online), orale seks …

 

Is iemand ouder dan dertien maar jonger dan zestien? Dan zijn seksuele handelingen toegestaan wanneer iedereen toestemming geeft en het leeftijdsverschil max. 3 jaar is. Een extra voorwaarde is dat niemand een vertrouwens- of gezagsrelatie mag gebruiken (vb. leidinggevende of sportcoach). Deze voorwaarde geldt voor alle mensen jonger dan 18. 

 

 

Terug naar hoofdmenu