Kan je als transgender in een keer een nieuwe ID krijgen met je correcte voornaam en M/V?

Je identiteitskaart komt niet meer overeen met wie je nu bent. De voornaam die je tegenwoordig gebruikt, is niet langer je geboortenaam. Ook de 'M' of 'V' op je huidige kaart klopt niet. Je wil beide officieel laten aanpassen.

 

Je weet dat het tegenwoordig mogelijk is om zowel je voornaam officieel aan te passen, als je M/V officieel te wijzigen zonder medische attesten. Je las ook dat je daarvoor bij de burgerlijke stand van je officiële woonplaats moet zijn, maar dat het twee verschillende procedures zijn die niet noodzakelijk even lang duren. Daardoor zou je mogelijk twee keer een nieuwe identiteitskaart moeten halen en betalen. Je kijkt daar tegenop. Begrijpelijk!

 

Wil je extra kosten vermijden? Vraag advies aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Die ambtenaar weet het best hoe lang de procedures in jouw gemeente meestal duren. Daardoor kan die persoon je adviseren wanneer je best welke aanvraag indient zodat ze op hetzelfde moment klaar zijn. Als de timing goed zit, betaal je vervolgens maar een keer voor een nieuwe identiteitskaart.

 

Hoe de twee procedures en wachtperiodes precies in elkaar zitten, lees je in de brochure 'Je voornaam en geslachtsregistratie aanpassen bij de burgerlijke stand'. Je vindt die op de website van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Terug naar hoofdmenu