Wat is travestie of crossdressing?

Onder de grote koepelterm transgender zit ook travestie. Mensen die aan travestie of crossdressing doen, noemen zich travestieten of crossdressers. Zij houden ervan om een genderexpressie aan te nemen die niet overeenkomt met hun genderidentiteit. Iedereen kan aan travestie doencisgender of transgender mensen, mannen en vrouwen, hetero’s, holebi’s, ...

 

Een mannelijke crossdresser is niet hetzelfde als een transgender vrouw. Kort door de bocht is een transgender vrouw een vrouw die bij de geboorte het etiket 'jongen' meekreeg. Ze voelt zich dus een vrouw, ze is een vrouw, maar niet iedereen had dat steeds door. Een mannelijke crossdresser voelt zich wel man, en ziet zichzelf meestal ook zo, maar geniet er soms van om 'vrouwelijke' dingen te dragen en doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een jurk of pruik dragen, make-up opdoen, ...

 

Sommige mensen doen travestie graag thuis in hun eentje. Andere treden er graag mee op. Dat noemen ze wel eens showtravestie of drag. Vaak kleden ze zich dan extra glamoureus. Sommige crossdressers creëren een heel personage. Ze kiezen een tweede naam, een favoriete kledingstijl, een uitgebreid karakter. Wanneer ze aan travestie doen, komt hun personage tot leven. Dat personage is vaak heel anders dan hoe die persoon dagelijks is.

 

Travestie kan een manier zijn om je genderidentiteit te ontdekken, maar op zich staat travestie los van transgender of cisgender zijn.

 

Meer weten

De Nederlandstalige podcast 'Genderkwiebus' heeft een reeks 'Gender voor Dummies' (2020). De derde aflevering daarvan gaat helemaal over crossdressing, travestie en drag. Beluister de aflevering gratis via apps zoals Spotify of Google podcasts.  

 

Andere crossdressers leren kennen

Travestie.Vlaanderen is een gezelligheidsvereniging voor het veilig beleven van travestie/crossdressing in het Gentse.

De vereniging organiseert maandelijkse bijeenkomsten sinds hun opening op 20 augustus 2020. Met hun initiatief 'De Poederdoos' bieden ze een thuishaven met gelijkgezinden aan mensen die hun travestie/crossdressen binnenshuis beleven, maar ook aan zij die dat meer publiek doen. Alle travestieten en crossdressers zijn welkom in De Poederdoos, van jong tot oud. Je kan alle info en data terugvinden via de agenda op hun website.

Wil je gewoon online contact leggen? Je kan Travestie.Vlaanderen ook vinden op Facebook, of hen een bericht sturen via het contactformulier op hun website.

Terug naar hoofdmenu