Wat is genderexpressie?

Genderexpressie is de uiting die je (wel of niet) geeft aan je genderidentiteitMeestal wordt dit begrepen als uiting geven aan je vrouwelijkheid, mannelijkheid, ... Het gaat dan om je kledingkeuze (jurk, hoodie, ...), taalgebruik, gebaren, make-up, haartooi, gebruik van parfum, omgaan met emoties en andere uitingen.

 

Wat in de ene cultuur of context als mannelijk wordt beschouwd, kan in een andere net heel vrouwelijk lijken. Slechts weinig mensen drukken zich enkel vrouwelijk of mannelijk uit. Bovendien heeft iedereen een manier om uit te drukken hoe die zich voelt. Dat kan net als genderexpressie via je de kleren die je draagt, het kapsel dat je kiest, ... Wanneer je je vrolijk voelt, doe je misschien meer kleurrijke kleding of juwelen aan. Dat zijn allemaal vormen van expressie.

 

Hoe iemand zich uitdrukt, zegt niet altijd iets over hun seksuele oriëntatie. Niet alle holebi's gedragen zich hetzelfde. Ook niet alle hetero's zien er hetzelfde uit. Ook iemands genderidentiteit kan je niet altijd raden op basis van hun genderexpressie. Iemand kan er voor jou uitzien als een meisje, maar zich niet zo voelen. Een man kan graag make-up dragen en zich daarom niet minder man voelen.

Terug naar hoofdmenu