Hoe volg je je dossier bij de politie op?

''Na aanhoudende pesterijen van mijn buurman heb ik uiteindelijk klacht neergelegd bij de politie. Maar dat is al meer dan twee weken geleden en ik heb nog steeds geen idee of ze iets met die klacht deden. Ik ben bang dat het mijn zaak zal schaden als ik hen te veel bel."

Je kan bij het neerleggen van een klacht de hoedanigheid van benadeelde persoon verkrijgen. Dit geeft je het recht op de hoogte te blijven van wat er met je dossier of zaak gebeurt. Dit kan zijn: een eventuele seponering (je wordt dan ook op de hoogte gebracht van de reden hiervan), het instellen van een gerechtelijk onderzoek (dit is wanneer een onderzoeksrechter werd aangesteld), een minnelijke schikking of, indien de zaak voor de rechtbank komt, een behandeling voor de rechtbank.

 

Je wordt ‘benadeeld persoon’ door een verklaring af te leggen op het secretariaat van het parket. Dat kan in persoon of via een advocaat. Normaal gezien vraagt de politie je sinds 2013 automatisch of je de hoedanigheid van benadeelde persoon wil verkrijgen. Doen ze dat niet meteen wanneer je bij hen een klacht neerlegt? Vraag er zeker zelf naar. In de praktijk komt het erop neer dat je een formulier moet invullen en ondertekenen.

Terug naar hoofdmenu