Wat is discriminatie?

“De verhuurder was vriendelijk. Tot hij ontdekte dat we een koppel waren en geen zussen. Toen ik hem de volgende dag belde om het contract te tekenen, had hij al andere huurders gevonden, beweerde hij. Ik ben er zeker van dat we het appartement niet kregen omdat we een lesbisch koppel zijn. Kan hij dit maken? Is dit discriminatie?”

“Ik ben transgender en zette vorig jaar de stap naar hormoontherapie. Ik kleed me al langer zoals ik me voel, mannelijk. Daar ben ik enorm fier op! Toch word ik vaak afgewezen bij sollicitaties. Ik ben er zeker van dat dit te maken heeft met hoe ik eruit zie. Is dit discriminatie?”

De wet is duidelijk: er is sprake van discriminatie als iemand op basis van een beschermd criterium verschillend wordt behandeld, zonder dat daarvoor een gegronde rechtvaardiging bestaat. Een van die criteria is seksuele geaardheid. Ook geslachtsverandering, genderexpressie en genderidentiteit staan in het lijstje. Een gegronde rechtvaardiging om iemand op basis van deze criteria anders te behandelen is in de praktijk bijna nooit te vinden.

 

Als je slachtoffer bent van discriminatie, dan kan je dit melden. Er zijn verschillende instanties daarvoor. Meer info vind je op de pagina 'Waar kan je terecht als je gediscrimineerd werd?'.

Terug naar hoofdmenu