Rolmodellen

In het proces van jezelf leren aanvaarden, kunnen voorbeeldfiguren heel veel betekenen. Wanneer je bij anderen een stukje van jezelf herkent, is het gemakkelijker dit stukje een plaats te geven.
 

Ken jij anderen die LGBTI+ zijn? Zijn er mensen op je school, je werk, in je dorp of stad waarin je jezelf herkent? Ook online, op tv en in boeken kan je vele rolmodellen leren kennen. Op deze pagina vind je een lijst.

 

Zoek je naar verhalen van ouders van LGBTI+ jongeren? Deze vind je onder Rolmodellen voor ouders

Gender- & seksuele diversiteit in series, boeken, muziek, ...:

Online nieuwsplatforms

Anker
platforms

Series en films

 • Doorzoek het programma of archief van LGBTI+ filmfestivals voor inspiratie! Zo heb je Pinx in Gent, Pink Screens en Massimadi (Franstalig) in Brussel, Strangelove in Antwerpen en het Holebifilmfestival in Leuven. 
 • Op zoek naar series en films over genderdiversiteit? Je vindt er heel wat terug in de mediatheek van Transgender Infopunt
 • De Studio in Antwerpen is geen LGBTI+ initiatief, maar vertoont regelmatig queer films, vaak gekoppeld aan een queer event. 
 • Met kernwoorden zoals 'queer films' of  'LGBTQ series' kan je inspiratie opdoen via een zoekmachine of sociale media. 
Anker
seriesfilms

Boeken

Anker
boeken

Muziek

 • Op de website Queervoices.be vind je meer over de rol van muziek in het leven van LGBTI+ personen. Je vindt er ook afspeellijsten, waaronder: 
  • T-Day 2019: Dit is een playlist die ontstaan is op een workshop tijdens T-Day 2019, een community voor trans*personen en hun omgeving. De playlist bevat muziek die voor de deelnemers met trans-zijn, genderexpressie, en genderbending te maken hebben, als ook muziek van trans* iconen. Meer info over de jaarlijkse T-Day vind je op de website van çavaria.
  • B Curious: Deze playlist is samengesteld door de deelnemers van de workshop "Love me like you do" rond bi-muziek op BCurious, een event op bi-visibility day. Hier vind je iconische bi-songs en artiesten, maar ook muziek die aan bijzondere persoonlijke herinnering van de deelnemers verbonden is. Meer info over de jaarlijkse B Curious vind je op de website van çavaria.
 • Ook via ZIZO vind je vele artikels over muziek.
Anker
muziek

Sportwereld

 • Het platform ‘Out for the win ’ wil de zichtbaarheid van LGBT+ personen in de sport verhogen. Bij hen vind je een heleboel verhalen over LGBT+ sporters. 
 • Ook op ZIZO vind je vele artikels over LGBT+ sporters.
Anker
sport

Websites en infobrochures van en voor LGBT+ personen

Anker
brochures

LGBT+ vloggers en influencers

Nederlandse en Belgische rolmodellen

Anker
lokaal

LGBT+ activisme

 • 'No Babes' is een fotoproject en modellenbureau van Morgane Gielen. Met No Babes wil Morgane diversiteit zichtbaar maken en schoonheidsidealen herdefiniëren. 
   
 • The Transketeers (website / YouTube / Facebook) is een filmmakers- en belangenverdedigerscollectief van Bart Peters, Jonah Lamers en Chris Rijksen, drie trans mannen gevestigd in Amsterdam. In 2014 bundelden ze voor het eerst hun krachten voor hun eerste project 'Trans* Tapes'. Sinds het succesvol afronden daarvan produceerden ze een reeks audiovisuele producties en zijn ze actieve sprekers in openbare fora over genderdiversiteit.
   
 • Uwi Van Hauwermeiren (Instagram) is een zwarte non-binaire LGBT+ activist. Uwi groeide op in België en heeft Rwandese roots. 
   
 • Jitske Van De Veire (Instagram) is een LGBT+ activist uit België. Ze komt er openlijk voor uit dat ze lesbisch is.
   
 • Senne Misplon (websiteInstagram / Facebook) is een trans man uit België. Met zijn ervaring als trans persoon en expertise biedt hij lezingen, vormingen en begeleiding aan rond de thema's gender- en seksuele diversiteit. Hij was als privépersoon al te zien in enkele tv-uitzendingen rond transgender thema's, zoals de documentairereeks 'M/V/X' uit 2017. 

 • Inke Gieghase (Instagram) is een non-binaire queer activist en spoken word artiest uit België. Door op YouTube te zoeken naar 'Inke Gieghase', vind je behalve hun poëzie, ook heel wat filmpjes terug waarop Inke uitleg geeft over thema's zoals non-binariteit en safe spaces. 

LGBTI+ sporters

Mode, lifestyle en beauty

 • Nikkie Tutorials (Youtube / instagram): °1994, een Nederlandse visagiste die zich op YouTube vooral bezighoudt met video's over make-up en lifestyle. In januari 2020 nam ze na chantage het heft in eigen handen door zich via haar YouTube-kanaal als transgender vrouw te uiten.
 • Emma Wagemans (websiteYouTube / instagram / twitter)
 • Matthias Geerts (instagram)
 • Dennis Van Peel (twitter)

Leven als transgender of non-binaire persoon

 • Jessie Maya (YouTube): °1996, een van de grootste Nederlandse transgender influencers en YouTubers. Op haar vijftiende kwam ze uit als transgender. Op haar Youtube-kanaal geeft ze tips aan transgender personen. Tevens stelt ze samen met Jeroen van Holland discriminatie van LGBT'ers aan de kaak. In 2015 begon ze haar YouTube-kanaal, waarbij de focus hoofdzakelijk op mode en cosmetica ligt. Naast beautyvideo’s maakt ze ook opnames van haar transgenderproces, dat niet altijd even gemakkelijk verliep. In haar video’s vertelt Jessie openhartig over haar transitie.

Internationale personen

Anker
internationaal

Informatie rond seks(ualiteit)

 • Sexplanations (YouTube): °1981, Lindsey Doe is een Amerikaanse klinische seksuoloog en seksuele voorlichter, vooral bekend van haar online videoserie Sexplanations die ingaat op seksuele onderwerpen.
   
 • Stevie Boebi (Youtube / instagram / twitter): YouTuber die bekend staat om haar video's over lesbische seks en/of seks tussen twee mensen met vulvas. Haar kanaal is ook bekend om haar discussies over relaties en enkele komische of satirische video's. Stevie werkte al samen met andere LGBTQ+ YouTubers zoals Gaby Dun, Bria & Chrissy, Ash Hardell, en Miles Chronicles.
   
 • Watts the Safeword (YouTube / website / twitter / instagram): Een kinkvriendelijk YouTube-kanaal en podcast voor seksuele voorlichting. Watts the Safeword gaat over het doorbreken van taboes en het beantwoorden van vragen. Het kanaal doet hun best om seks minder eng te maken. Er ligt nadruk op veilig spelen, jezelf leren kennen en altijd toestemming vragen.
Anker
info

LGBT+ activisme

 • ContraPoints (YouTube / wikipedia / instagram / twitter): Natalie Wynn (°1988) is een Amerikaanse YouTube-persoonlijkheid die zich specialiseert in komische en educatieve video's over gender, ras, politiek, filosofie en sociale rechtvaardigheid op haar kanaal, ContraPoints genaamd.
   
 • Rowan Ellis (websiteYouTube / twitter): Rowan maakt video's op YouTube over LGBTQ+-zaken, feministische belangenbehartiging en popcultuur. Dit leidde naar 'IRL'-gesprekken, panels en workshops in Europa en Amerika. Haar werken werden onder meer gepubliceerd in Forbes, The Guardian, Teen Vogue, Elle UK en BBC.
   
 • Tyler Oakley (YouTube / wikipedia): °1989, een Amerikaanse YouTube- en podcast-persoonlijkheid, komiek, schrijver en activist. Een groot deel van Oakleys activisme is gewijd aan lgbt-jeugd, lgbt-rechten en sociale kwesties, waaronder gezondheidszorg, onderwijs, en het voorkomen van zelfdoding onder holebi-jongeren. Hij is openlijk homo.
   
 • Chase Ross (YouTube / website / instagram / twitter): een Canadese Youtuber, transgender man en activist. Op zijn kanaal bespreekt hij queer en transgender onderwerpen. Toen Chase in 2006 besefte dat hij transgender is, documenteerde hij zijn transitie op YouTube. Zijn populariteit op YouTube schoot de hoogte in met zijn video "sh*t Trans* Guys Say".

LGBT+ en een beperking

 • Jessica Kellgren-Fozard (website / wikipediaYouTube / instagram / twitter): een Engelse YouTuber uit Brighton, Sussex. In 2008 nam ze deel aan het BBC Three reality tv-programma Britain's Missing Top Model en behaalde de derde plaats. In 2011 begon ze YouTube-video's te maken. In 2019 werkte ze samen met verschillende andere YouTubers voor een korte film, uitgebracht door The School of Life en vertelt door Alain de Botton. Ze is openlijk gay en doof.

Leven als transgender en/of non-binaire persoon

 • My Genderation (YouTube / instagramFacebook / twitter): My Genderation is een doorlopend filmproject gericht op transgender levens en transgender ervaringen. Al hun inhoud is gemaakt door en over transgender personen, en voor een veel breder publiek. Het werd mede opgericht door Fox Fisher en Lewis Hancox nadat ze voorkwamen in de mainstream documentaire 'My Transsexual Summer' die in 2011 op Channel 4 werd uitgezonden. Ze waren erg ontevreden met de manier waaarop hun verhalen daarin werden getoond. Daarop besloten ze zelf films te gaan produceren over transgender personen.
   
 • Gigi Gorgeous (YouTube / wikipedia / instagram / twitter): °1992, een Canadese YouTuber, actrice en model. In 2008 begon Lazzarato met het uploaden van videoblogs op YouTube. In 2013 kwam Lazzarato als transgender vrouw uit. In 2014 documenteerde Lazzarato haar transitie via haar sociale mediaprofielen, met name via haar video's die draaiden rond haar cosmetische procedures, die een virale status kregen. Ze is ook het onderwerp van de documentaire 'This is Everything: Gigi Gorgeous' uit 2017.
   
 • Ash Hardell (YouTube / instagram / twitter): Hardell is een schrijver, YouTuber, activist, dichter en internetpersoonlijkheid die praat over gender en seksuele oriëntatie. Hardelle heeft een boek geschreven met de titel 'The ABC's from LGBT+'. Hardell identificeert zich als queer en gebruikt in het Engels they/them, he/him en she/her als voornaamwoorden. Hun non-binaire echtgenoot gebruikt de voornaamwoorden they/them.
   
 • MilesChronicles (YouTube / instagram): °1995, een Amerikaanse YouTuber uit Californië. Hij maakt korte komische video's voor zijn YouTube-kanaal waaruit hij een groot deel baseert op zijn seksualiteit en genderidentiteit. Hij identificeert zich als non-binair / FTM trans man en gebruikt in het Engels de voornaamwoorden they/them.
   
 • Jammidodger (YouTube / instagram / twitter): °1994, YouTuber die zijn sociale en medische transitie als transgender man documenteerde. In 2015 haalde hij krantenkoppen in publicaties zoals Buzzfeed omdat hij drie jaar lang elke dag een selfie maakte, en op die manier zijn visuele transitie vastlegde. Zijn vriendin Shaaba verschijnt regelmatig op zijn YouTube-kanaal. Ze kenden elkaar al voor Jamie's transitie, maar werden pas een koppel na zijn coming-out. In hun video's gaat het regelmatig over hun vriendschap, relatie, de impact van zijn coming-out en de reacties van anderen op hun relatie.
   
 • AriFitz (YouTube / instagram / twitter / wikipedia): °1989, een zwart model, vlogger en filmproducent. Ze is vooral bekend om haar YouTube-kanaal Tomboyish. Het grootste deel van de inhoud is gerelateerd aan gender en seksualiteit, in het bijzonder leven als een androgyn persoon die zich soms presenteert als mannelijk en soms als vrouwelijk. Fitz identificeert zich als queer en is polyamoreus. In 2019 vertelde ze dat ze non-binair is en dat vrouwelijke en mannelijke voornaamwoorden prima te gebruiken zijn om te verwijzen naar haar.
   
 • Stef Sanjati (YouTube / instagram / wikipedia / twitter / Facebook): een Canadese videoblogger en YouTube-persoonlijkheid. Sanjati staat bekend om haar make-up tutorials, die vooral gericht zijn op het helpen van andere trans vrouwen. Ze heeft zelf een opvallend uiterlijk met zeer blauwe ogen die verder uit elkaar liggen dan de meeste mensen. Dit komt door het syndroom van Waardenburg, een genetische aandoening, waarover ze op haar kanaal heeft gevlogd. Ze gebruikte internet en sociale media als een hulpmiddel om haar 'ware zelf' te vinden en haar emoties te uiten in een veiligere omgeving. Haar YouTube-kanaal behandelt ook onderwerpen als geestelijke gezondheid, relaties en mode.
   
 • Paboga (YouTube / instagram): zwarte Amerikaanse transgender man. Hij is eigenaar van GMPwear, een Amerikaans bedrijf dat Pre-Pack FTM ondergoed maakt. Op zijn YouTube-kanaal gaat hij onder meer in op pesten en het horen van je oude naam als transgender persoon.
   
 • Ty Turner (YouTube / instagram / twitter):  een FTM transgender man die komische video's, transgender gerelateerde vlogs en updates over zijn transitie maakt.

Mode, lifestyle en beauty

 • Ingrid Nilsen (YouTube / instagram / wikipedia / Facebook / twitter): °1989, een Amerikaanse YouTube-persoonlijkheid uit Californië. Nilsen begon in 2009 een YouTube-kanaal met de naam Missglamorazzi omdat ze haar zelfvertrouwen met andere mensen wilde delen en zichzelf wilde pushen om haar angst voor spreken in het openbaar te overwinnen. Ze behandelt onderwerpen als mode, lifestyle en make-up. In 2015 uploadde Nilsen een video op haar YouTube-kanaal, waarin ze als lesbienne uitkwam.

Muziekartiesten

 • Todrick Hall (YouTube / wikipedia / twitter): °1985, een zwarte Amerikaanse zanger, songwriter, acteur, regisseur, choreograaf en YouTuber. Hij kreeg voor het eerst nationale aandacht tijdens het negende seizoen van American Idol, waar hij de halve finale haalde. Daarna vergaarde hij een aanhang op YouTube met meerdere virale video's, waaronder eigen nummers en parodieën. Veel van zijn teksten bevatten sociaal kritiek, bijvoorbeeld over geweergeweld in en tegen zwarte gemeenschappen, acceptatie van interraciale relaties en queer cultuur. Zelf wist hij als kind dat hij anders was. Hij speelde graag met poppen en maakte zich zorgen of zijn familie hem nog steeds zou accepteren als hij 'een van die gay mensen' zou blijken waarmee ze lachten op tv. Hij kwam uit als homo voor zijn familie toen hij vijftien was.
   
 • Ricky Dillon (YouTube / wikipedia / instagram / twitter): °1992, is een Amerikaanse YouTube-persoonlijkheid en singer-songwriter. Dillon, die heeft gedate met zowel mannen als vrouwen, postte in 2016 een video met de titel "My Sexuality", waarin hij zei: "If I were to label myself, I would be the closest to asexual." In een video uit 2019 met de titel "My Coming Out Video Was a Lie" nam Dillon afstand van eerdere opmerkingen over zijn aseksualiteit. Daarbij zei hij "I no longer 100% relate to that video, I don't have a label for myself for the time being, I am figuring myself out, and I don't label myself as asexual". In februari 2020 postte Dillon een nieuwe video met de titel "I'm Gay".
   
 • Mitch Grassi (wikipedia / instagram / Facebook / twitter): °1992, is een Amerikaanse countertenor / tenor-zanger en muzikant uit Arlington, Texas. Hij is lid van Pentatonix, een a capella-groep die in 2012 het derde seizoen van NBC's The Sing-Off won. Toen Grassi zeventien was, werd hij geïnspireerd door Lady Gaga toen ze uitkwam als deel van de LGBTQ-gemeenschap. Hij bewondert haar gevoel voor zelfexpressie. Grassi is zelf openlijk homo.
   
 • Scott Hoying (Facebook / instagram / twitter): net als Mitch Grassi lid van Pentatonix, een Amerikaanse a capella-groep uit Arlington, Texas. Pentatonix werd opgericht in 2011 en won vervolgens het derde seizoen van NBC's The Sing-Off. Tijdens de wedstrijd in 2012 bezocht Pentatonix de kantoren van The Trevor Project, een Amerikaanse non-profit organisatie opgericht in 1998 gericht op het voorkomen van zelfdoding onder LGBTQ jeugd. De groepsleden deelden er hun ervaringen met het overwinnen van pesten en namen een aankondiging voor de algemene oproep op. Een 60-seconden durende aankondiging over het Trevor-project werd uitgezonden tijdens de live finale, maar er was veel controverse gezien de producenten er de LGBTQ-verwijzingen uit wegknipten en de seksuele oriëntaties van Grassi en Hoying niet erkenden. Zowel Grassi als Hoying maken deel uit van de LGBTQ-gemeenschap.
   
 • Troye Sivan (website / YouTube / wikipedia / instagram): °1995, een Australisch jeugdacteur, model en singer-songwriter. Mellet werd geboren in Johannesburg, Zuid-Afrika. Hij verhuisde naar Perth in Australië samen met zijn ouders, broers en zus. Hij is joods en werd thuis geschoold. Zijn tweede naam is Sivan, die hij als zijn artiestennaam gebruikt. In 2013 liet hij in een video op zijn YouTube-kanaal weten dat hij homoseksueel is.

Andere

 • Connor Franta (website / wikipedia / instagram / Facebook): °1992, een Amerikaans YouTuber, internetpersoonlijkheid, schrijver en ondernemer. In 2014 kwam Franta publiekelijk uit de kast als homo in een YouTube-video. Daarin vertelde hij dat hij heeft geleerd zichzelf te accepteren als persoon en dat hij blij is met zichzelf. Hij sprak in de video ook over de hulp die hij van anderen kreeg op het internet, en dat hij met deze video mensen die worstelen met hun geaardheid goed advies wilde geven.
   
 • Randy Rainbow (website / YouTube / instagram / Facebooktwitter): °1981, een Amerikaanse comedian en zanger, vooral bekend van zijn YouTube-video's waarin hij interviews met beroemde figuren vervalst en muzieknummers parodieert, vaak met een politieke focus. Rainbow creëerde zijn blog, The Randy Rainbow Bloggity BLAHg-BLAHg, om zijn theatrale ervaringen te documenteren en "kvetch about my day-to-day as a single homo in the city".
   
 • Joey Graceffa (YouTube / wikipedia / instagram / twitter): °1991, een Amerikaanse acteur, zanger, producer, schrijver en vlogger op YouTube. In 2015 bracht Graceffa een nummer uit met een bijbehorende videoclip getiteld "Don't Wait". De video eindigt met Graceffa, gekleed als een prins, die zijn mannelijke co-ster kust. Graceffa bevestigde nadien op YouTube dat hij homo is.
   
 • Lilly Singh (YouTube / wikipedia / instagram / twitter / Facebook): °1988, een Canadese YouTuber, cabaretier, presentator van talkshows, schrijver en actrice, die aanvankelijk bekend werd op sociale media onder het pseudoniem IISuperwomanII. Singh begon in 2010 met het maken van YouTube-video's. In 2017 stond ze op de tiende plaats op de Forbes-lijst van 's werelds best betaalde YouTube-sterren. Forbes noemde haar een van de 40 machtigste mensen in comedy in 2019. Ze worstelde met een depressie en begon YouTube-video's te maken om met haar gevoelens om te gaan. In 2019 kwam Singh als biseksueel uit via sociale media.
   
 • Hannah Hart (YouTube / wikipedia / instagram): °1986, een Amerikaanse internetpersoonlijkheid, cabaretier, auteur en actrice. Ze staat bekend om de hoofdrol in My Drunk Kitchen, een wekelijkse serie op YouTube waarin ze iets kookt terwijl ze dronken is. In 2018 kondigde ze haar verloving met haar langdurige vriendin aan. Ze planden om in het voorjaar van 2020 te trouwen.
   
 • Korey Kuhl (twitter / instagram / YouTube): °1985, een Amerikaanse comedian en blogger. Kuhl is beste vrienden met Tyler Oakley.

Deze pagina is natuurlijk niet volledig. Laat je horen als je een aanvulling wil doen op [email protected]!

Terug naar hoofdmenu