Mag een LGBTI+ persoon bloed doneren?

LGBTI+ mensen mogen bloed doneren. Voor sommige groepen gelden specifieke voorwaarden. Die voorwaarden en de redenen er achter kan je vinden op de website van het Rode Kruis.

 

Homo, queer, transgender, bi+ en andere mannen die seks hebben met mannen (MSM) mogen bloed geven onder specifieke voorwaarden.  Ze komen pas als donor in aanmerking vier maanden na hun laatste seksuele contact, ook wanneer dit met een vaste partner was. Concreet wil dit zeggen dat enkel mannen die gedurende vier maanden geen seks hebben gehad met mannen, bloed mogen geven. De redenen van Het Rode Kruis daarvoor lees je op Het Rode Kruis - MSM

 

Transgender zijn is op zich geen reden om uitgesloten te worden als donor. Omwille van medische redenen is er wel een specifiek uitstel van drie maanden wanneer iemand gestart is met een hormonale therapie. De algemene zelftest voor donoren vind je op Het Rode Kruis - Donor Zelftest. Alle info over doneren als transgender persoon vind je op Het Rode Kruis - transgender.

 

Wil je weten wat çavaria denkt over het beleid van Het Rode Kruis? Op hun pagina over bloeddonatie lees je alles over de rol van overleg in de beleidsveranderingen van Het Rode Kruis, en voor welke aanpassingen çavaria blijft ijveren.

Terug naar hoofdmenu