Wat is polyamorie en hoe werkt het?

"Ik ben al elf jaar gelukkig samen met mijn vrouw. Doorheen alles is ze er steeds voor mij geweest. Dat voelde ik al heel snel. Toen we begonnen daten, wist ik gewoon "Zij meent het met mij". Dat had ik in mijn eerdere relaties nooit zo gevoeld. Maar nu... Ze spreekt plots over polyamorie. Ze zegt dat ze nog steeds van mij houdt, maar ook verliefd is op een andere vrouw. Ze wil met haar op date, ook met haar een relatie hebben. Blijkbaar zijn er mensen die dat doen. Ik heb haar altijd vertrouwd en ik wil haar ook nu niet wegduwen, maar ik ben bang. Hoe zit dat dan in elkaar?"

Polyamorie wordt weleens vertaald als 'meervoudige liefde'. "Ik ben polyamoreus" is een manier om te zeggen dat je openstaat voor meer dan één intieme band tegelijkertijd, op een ethische manier en met toestemming van alle betrokken personen. Iemand die polyamoreus is, kan zich met andere woorden verbonden voelen met meerdere partners. Die intimiteit kan romantisch, seksueel, of beide zijn.

 

Concreet? Iemand kan oprecht van twee of meer partners houden, tegelijkertijd. Iemand die zelf wel monogaam is, en dus kiest voor een enkele partner, kan dat soms moeilijk voorstellen. Vaak zien polyamoreuze mensen hun seksuele en romantische relaties op eenzelfde manier. Hun gevoelens voor een bepaalde persoon, wissen hun gevoelens voor een andere persoon niet noodzakelijk uit. Elke relatie is echter uniek en wordt op een andere manier beleefd.

 

Voor mensen die monogaam zijn, lijken polyamoreuze relaties vaak minder 'serieus' omdat er meerdere seksuele of romantische partners kunnen zijn. Iemand met een polyamoreuze kijk op relaties ziet het anders. Het aantal andere mensen waarmee ze intiem zijn, zegt niets over hoe waardevol een relatie of partner voor hen is. Simpel gezegd: voor iemand die polyamoreus is, heeft monogamie niets te maken met iemand écht graag zien. Hoeveel andere partners ze hebben, is geen indicatie van hoe serieus ze het met iemand menen. In die zin is polyamorie een alternatief voor een monogaam relatiemodel. 

 

De precieze vorm van polyamoreuze relaties kan onderling erg verschillen. Dat betekent niet dat elke vorm van niet-monogaam zijn, polyamorie is. Als je zonder het medeweten van je partner een tweede partner hebt, is dat bijvoorbeeld niet automatisch een polyamoreuze relatie. Je partner is immers niet op de hoogte. Bij polyamorie draait alles rond een ethische omgang met relaties. Onder die ethiek zit ook toestemming van alle betrokken personen. Dat betekent niet noodzakelijk dat je partner iets te zeggen heeft over welke mensen je mag daten, of wat je in bed met hen mag doen. Het betekent wel dat je geen zaken opzettelijk achter hun rug kan doen.

 

De afspraken die partners in polyamoreuze relaties maken zijn onderling vaak heel anders. Niet iedereen voelt zich goed bij dezelfde afspraken, net zoals in een monogame relatie eigenlijk. Begrip, eerlijkheid en open communicatie worden meestal gezien als cruciaal. Dat betekent niet dat die zaken altijd vlot gaan. Net als in elke relatie kunnen er obstakels zijn. Er kan een misverstand opduiken, iemand kan een misstap begaan, iemand kan moeite hebben om hun partner te vertrouwen, iemand kan jaloers worden, iemand kan moeite hebben om te spreken over emoties, iemand kan meer tijd samen willen dan hun partner, ...  Bovendien heb je niet alles zelf in de hand. Zaken zoals familie of vrienden kunnen druk zetten op een relatie. Als zij niet accepterend zijn bijvoorbeeld, maar je wel graag meerdere partners wil voorstellen aan je familie en vrienden.

 

Sommige polyamoreuze mensen vinden het belangrijk om een coming-out te doen als polyamoreus. Niet iedereen wil of kan daarvoor kiezen. Sommige mensen die polyamoreus zijn, kiezen bovendien bewust voor een monogame relatie. Niet iedereen die van meerdere mensen tegelijkertijd kan houden, ziet het zitten om met meerdere mensen een relatie te hebben. Er zijn ook polyamoreuze mensen die een relatie hebben met een monogame partner. Polyamorie is niet hetzelfde als polygamie. Bij polygamie gaat het over meervoudige huwelijken. Dat is wettelijk niet mogelijk in België.

 

Wil je andere polyamoreuze mensen leren kennen? 

  • Polyamory Belgium is een Engelstalige groep voor iedereen die geïnteresseerd is in ethische non-monogamie, met een focus op België. Ook in het Nederlands kan je bij hen terecht. Polyamory Belgium heeft een publieke pagina en een geheime groep op Facebook. Maandelijks organiseren ze bijeenkomsten en workshops in verschillende Vlaamse steden. Om toegang te krijgen tot hun geheime groep kan je een bericht sturen naar hun publieke pagina
  • Sex Positive Belgium is een vereniging dat werkt rond o.a. veiligheid in seks en relaties en polyamorie.  Zij organiseren maandelijks bijeenkomsten en workshops. Hier wordt voornamelijk Engels gesproken. 
  • Polyamour is een Franstalige groep die actief is in Brussel en Wallonië.

 

Wil je meer weten over polyamorie?  Hier zijn enkele tips;

Op zoek naar professionele hulp? We houden een lijst bij met hulpverleners die LGBTI+ sensitief te werk gaan. Sommigen daarvan hebben ook bijzondere kennis van polyamorie. In dat geval staat er 'open bevonden voor: niet-monogame relatievormen'. 

 

Zit je ergens mee en zoek je een luisterend oor? Praat erover. Dat kan bij ons via chattelefoon of mail.

Terug naar hoofdmenu