Kan je trouwen in het buitenland als koppel van hetzelfde geslacht?

"Ik ben zelf Belg, maar mijn partner niet. Hij woont in een land waar homo's niet kunnen trouwen. Nu dacht ik dat de Belgische ambassade Belgisch grondgebied is. Dus dat we zeker wel zouden kunnen trouwen via die Belgische ambassade. Ik las ergens dat dat toch niet klopt. Weten jullie hoe het precies zit?"

 

Soms bestaat inderdaad de verwachting dat je als holebi zonder problemen op een Belgische ambassade kan trouwen, ook in een land waar huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen niet erkend worden. Helaas klopt dat niet. Op Belgische ambassades in het buitenland zijn wel degelijk buitenlandse wetten van kracht. Daardoor kunnen holebi's niet huwen op de Belgische ambassade in een land dat een huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht niet erkent. Kent het land van herkomst van je buitenlandse partner zelf wel het homohuwelijk? Dan kan je ter plaatse huwen.

 

Een huwelijk dat in het buitenland wordt voltrokken is in België geldig als:

 

Als je Belg bent, worden alle veranderingen in je burgerlijke staat geregeld door het Belgisch recht. Ook als je in het buitenland verblijft, zal het Belgisch recht toegepast worden. Als buitenlander gelden de huwelijksvoorwaarden van het land waarvan u de nationaliteit bezit.

 

Een overzicht van de landen waar een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen wettelijk gezien kan, vind je op de website van ILGA.

 

>> English version: Can a same-sex couple marry abroad? <<

Terug naar hoofdmenu