Finn - “Uit de kast komen was supereng”

Finn van Batenburg

 

Voornaamwoorden: hij/hem
Leeftijd: 16

 

“Toen ik net uit de kast was zou ik gebruik gemaakt hebben van Lumi want ik voelde me heel alleen. Ik zou willen weten of ik de enige was, of het wel normaal was en hoe je een transitie kan aanpakken” 

Bekijk hier zijn verhaal

Lumi campagne


“Ik doe mee aan deze Lumi campagne omdat ik het een super goed initiatief vind. Toen ik struggelde met mijn identiteit, wist ik niet dat er zoiets als Lumi bestond. Als ik dat wel had geweten, had ik daar zeker gebruik van gemaakt. Het is super dat Lumi een luisterend oor biedt en antwoord geeft op mensen hun vragen.”

 

Het leukste aan de shoot

“Het leukste aan de shoot vond ik het ontmoeten van nieuwe mensen. Elke keer als ik nieuwe LGBTQ mensen ontmoet, vind ik het super tof of mijn ervaringen te delen, maar ook om andere ervaringen te horen.”
 

Coming out

“Ik ben eerst uit de kast gekomen als lesbisch. Na een paar maanden wist ik dat dat niet waar was en in november 2018 ben ik bij mijn ouders uit de kast gekomen als transgender. Dat verliep heel moeizaam, maar ze steunden me wel. Mijn coming out bij mijn ouders was vooral niet zo goed getimed, ook al denk ik dat er nooit echt een perfect moment is. Omdat mijn broer in het ziekenhuis lag door gehoorverlies was er op dat moment thuis al veel stress, en toen ik vertelde dat ik trans was zorgde dat nog voor extra druk. Toch zijn mijn ouders er altijd voor mij geweest bij elke stap die ik zette, zoals bij het invriezen van eicellen, starten met testosteron, mijn naam veranderen, … Steun van mijn familie is voor mij dan ook super belangrijk.”
 

“Vervolgens ging ik een tijd in therapie. Therapie is iets dat mij toen heel hard heeft geholpen met het accepteren van mezelf en met uit de kast komen. Mijn psychologen hebben tot nu toe ook al bij elke stap naast me gestaan. In de paasvakantie van 2019 vertelde in het aan mijn familie, die allemaal goed reageerden, en iets later ben ik publiekelijk uit de kast gekomen.”
 

Lumi

“Ik vind Lumi een geweldig initiatief en ik zou het zeker aanraden. Het is altijd beter om je info te halen van mensen waarmee je direct contact hebt, dan informatie te halen van minder betrouwbare sites op het internet.”
 

Tips

“Een grote tip voor andere LGBTQ jongeren: ga zeker op zoek naar lotgenoten. Ik ben hier maar laat mee begonnen en besef nu pas hoeveel ik heb gemist. In contact komen met andere LGBTQ jongeren is en blijft een van de leukste dingen die er bestaat.”

 

“Als er nog 1 ding is wat ik wil zeggen, is het iets tegen alle andere LGBTQ jongeren. Je bent zeker niet alleen, ook al voelt dat misschien wel zo.”

 

Volgtips

“Op social media zou ik zeker kijken naar Min-19 en T-Jong. Dat zijn beiden organisaties die activiteiten organiseren voor iedereen die LGBTQ is of twijfelt en het brengt je in contact met anderen. Een iets informatievere account is die van Wel Jong: ook zeker een aanrader.”

Terug naar hoofdmenu