Word vrijwilliger

Hoe word ik vrijwilliger?

Wil je iets doen voor LGBTI+ mensen? Ben je een goede luisteraar met een open geest, iemand die een empathisch gesprek kan voeren? Heb je affiniteit met de thema's seksuele voorkeur en gender en heb je zin om bij te leren? Dan is dit misschien iets voor jou!

 

Wat wij vragen:

  • Je bent bereid empathisch, zonder oordeel en niet-oplossingsgericht te luisteren
  • Je bewaakt het anonieme karakter van je vrijwilligersengagement
  • Je kan je twee avonden per maand gedurende 3u vrijmaken 
  • Je bent aanwezig op de driemaandelijkse intervisie, de twee vormingsavonden én het jaarlijkse teambuildingsmoment
  • Je hebt een eigen computer

Wat wij bieden:

  • Kennis over SOGIESC (seksuele oriëntatie, genderidentiteit en-expressie en seksekenmerken)
  • Een training in gesprekstechnieken en luistervaardigheden
  • De mogelijkheid om bij te dragen aan het welzijn van LGBTI+ personen en hun omgeving
  • Begeleiding en ondersteuning door de coördinatoren van Lumi
  • De mogelijkheid om van thuis uit te werken en een terugbetaling van je verplaatsingsonkosten
  • Een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid en ongevallen
  • Een hechte en diverse vrijwilligersgroep
  • Een jaarlijks verbindend teambuildingsmoment

Meer weten? Lees dan onderaan de vijf stappen om een Lumi-vrijwilliger te worden door.

 

Let op! Ons vrijwilligersteam moet anoniem blijven. Wees daarom discreet met je eigen intentie om vrijwilliger te worden. Op die manier zijn er zo weinig mogelijk mensen op de hoogte als je straks zelf vrijwilliger bent.

genderqueer

5 stappen om vrijwilliger te worden

Anker
5stappen

Stap 1: stel je aan ons voor

Let op! Lees eerst deze vijf stappen om vrijwilliger te worden helemaal door. Overweeg of je je kan en wil engageren voor onze opleiding. Denk ook na over de praktische planning daarna. Als je graag telefoon- of chatvrijwilliger wil worden, moet je beschikbaar kunnen zijn tijdens onze openingsuren (maandag-, woensdag-, donderdagavond tussen 18.30u en 21.30u) en dit twee keer per maand. Onze mailvrijwilligers zijn minder strikt gebonden aan deze openingsuren.

 

 

Stap 2: kennismakingsgesprek

Na een eerste voorstelling ontvang je een kleine mailoefening. Zo kan je al eens kennismaken met de werking van Lumi. Daarna volgt meestal een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek met één van onze coördinatoren. Tijdens dat gesprek peilt die verder naar je motivatie, luistervaardigheden, verwachtingen en beschikbaarheid.
Samen schatten jullie in of je je voldoende kan vinden in onze werkwijze: empathisch, zonder oordeel en niet-oplossingsgericht luisteren. Het is logisch dat je tijdens dit gesprek en ook bij het maken van de oefening nog wat moet zoeken. De vaardigheden die een echte Lumi-vrijwilliger nodig heeft, kan je (verder) ontwikkelen in de opleiding. Ook onze aanpak leer je dan beter kennen. Voor de selectie is het vooral belangrijk dat je een open houding hebt, leergierig bent en zin hebt in een uitdaging.

Stap 3: opleidingsperiode

Een keer per jaar organiseren onze coördinatoren een opleiding voor alle geselecteerde kandidaten. Doorgaans start die in het najaar, kort na de zomervakantie. In de opleiding leer je in groep meer over de thema’s die bij ons ter sprake komen via chat, telefoon of mail. Je leert hoe je omgaat met iemand die vertelt over twijfels over hun identiteit, verliefdheid, ontdekking van seksuele voorkeur, relatievormen, zelfdodingsgedachten, kinderwens, seksuele gezondheid, eenzaamheid, vriendschap, familie ... Bovenal leer je hoe je correcte vragen stelt en luistert. Écht luistert. Reken daarom op veel (kleine) rollenspelen en onderlinge feedback. Op die manier oefen je samen de nodige gesprekstechnieken in.
 

Ben je vlotter met tekst? Je kan ook specifiek mailvrijwilliger worden.

Stap 4: begeleiding door persoonlijke buddy

Na je groepsopleiding krijg je een buddy toegewezen. Deze reeds ervaren vrijwilliger zal je uitnodigen om een permanentie van hen bij te wonen. De eerste keer voert je buddy het gesprek en volg jij mee. De volgende keren ga je zelf aan de slag. Geen zorgen. Je buddy staat je bij als coach waar nodig. De bedoeling van deze begeleiding is je klaarstomen om volledig zelfstandig gesprekken te voeren. Dat kan pas vanaf dat jij, je buddy en de coördinatoren het gevoel hebben dat je hier klaar voor bent. Als dat nodig of gewenst is, worden er extra begeleidingsmomenten ingepland.

Stap 5: eerste intervisie

Het einde van je opleidingsperiode is in zicht. Vanaf nu word je mee uitgenodigd op de driemaandelijkse intervisies. Dat is het vaste moment waarop het vrijwilligersteam en de coördinatoren samenkomen om te bekijken of alles vlot loopt. Dit is je kans om met de anderen te spreken over wat je moeilijk vond, waar je niet goed wist hoe je een gesprek moest aanpakken of wat net heel goed ging. De andere vrijwilligers en de coördinatoren hebben zo de kans om hierop te reageren, je te ondersteunen en van je bij te leren.

Je bent er helemaal klaar voor!

Na je opleiding onderteken je een vrijwilligerscontract. Daarna kan je aan de slag als echte Lumi-vrijwilliger. Je beseft dat je ook na je opleiding nog niet álles weet, maar je bent klaar om zonder oordeel te luisteren naar onze oproepers. Via persoonlijke feedback blijf je bijleren en door te oefenen perfectioneer je je gesprekstechnieken gaandeweg. Vanaf dit moment neem je twee permanenties per maand voor je rekening en ben je driemaandelijks aanwezig op ons intervisiemoment. Je permanenties kan je nu van thuis uitvoeren, als je een stille omgeving kan garanderen.

 

Heb je interesse en kan je ruimte maken voor ons vrijwilligerswerk? Meld je aan via dit formulier. Vervolgens neemt één van onze coördinatoren contact met je op.

Veelgestelde vragen

Kan ik kiezen om enkel telefoon- of chatvrijwilliger te zijn?

Ja, na je groepsopleiding kan je zelf kiezen via welk kanaal je als vrijwilliger paraat staat. Iedereen die uiteindelijk aan onze chat of telefoon belandt, volgde deze opleiding. Toekomstige chatters en telefonisten worden dus samen opgeleid. Handig, want zo moet je niet op voorhand kiezen welk kanaal je het liefst zou doen. Blijkt na je opleiding dat je beide wel ziet zitten? Dan kan je perfect beide doen!

 

Wat als ik enkel e-mail zie zitten?

Dat is geen enkel probleem. Daarvoor hebben we een aparte mailopleiding. Die opleiding en begeleiding kan bovendien individueler en makkelijker vanop afstand dan onze groepsopleiding. Daardoor kan je op verschillende momenten doorheen het jaar starten met een opleiding tot mailvrijwilliger.

Anker
mailvrijwilliger

Ben ik wel wie Lumi zoekt?

Het is belangrijk dat je je kan vinden in onze aanpak, nl. anoniem, empathisch, zonder oordeel en niet-oplossingsgericht luisteren. Daarnaast heb je best een gezonde dosis leergierigheid, zin in een uitdaging, kan je je twee avonden per maand vrijmaken en kan je luisteren. Gesprekstechnieken moet je nog niet onder de knie hebben. Die leer je later in onze opleiding. Ook specifieke info krijg je van ons mee. Wat vooral niet mag ontbreken vanaf het begin, is een open en respectvolle houding ten opzichte van iedereen.

 

Ben je niet zeker of je wel een geschikte kandidaat bent? Vraag meer info of vertel wat je doet twijfelen aan onze coördinatoren ([email protected]).

Ik heb een handicap. Kan ik ook vrijwilliger worden?

Dit is afhankelijk van je handicap. Jij kan het best inschatten wat je aankan, wat obstakels kunnen zijn, hoe vrijwilligerswerk (bij ons) haalbaarder kan worden.

Maakt je handicap telefoneren lastig? Misschien ligt mail je wel. Is het voor jou moeilijk om je zelfstandig te verplaatsen? Misschien kan je onze intervisies online volgen. Voor veel obstakels zijn creatieve oplossingen te vinden. Contacteer ons, stel je voor, leg kort je situatie uit. Wij zoeken graag samen met jou uit wat er mogelijk is.

 

Wat voor gesprekken worden er bij Lumi gevoerd?

"Ik ben non-binair. Hoe vertel ik dit aan mijn vrienden?"

"Na 40 jaar getrouwd te zijn met een vrouw ben ik plots verliefd op een man. Is dat normaal??"

"Mijn zoontje wordt gepest op school omdat die graag jurkjes draagt. Wat kan ik doen als ouder?"

 

Hoewel gesprekken vaak starten met een vraag, bestaat het grootste deel vooral uit luisteren en het erkennen van iemands gevoelens. Thema's die vaak aan bod komen zijn het ontdekken van de seksuele en/of romantische oriëntatie, het uitzoeken van de genderidentiteit en coming-out. 

 

Terug naar hoofdmenu