Coronacrisis: tips & tricks

Help! Feestdagen... Ik heb nood aan plannen, een babbel of afleiding.

Hoe en waar kan ik toch queer kerst & nieuwjaar vieren?
 • zaterdag 26 december: All You Need Is Drag

Online evenement. Tickets aan €15,75.

 
Deze kerst slaan diverse drag professionals de handen ineen om een spectaculaire kerstshow neer te zetten. Op tweede kerstdag vindt “All You Need is Drag” plaats: één van Nederland’s meest unieke online producties van 2020, met de volledige cast van Drag Race Holland seizoen 1.

Om 21.00u is de show online te zien zijn voor iedereen die een ticket heeft gekocht via de www.thedragarmy.com. In de show zal de gehele cast van Drag Race Holland een reeks van optredens geven met een kersttintje. Op deze manier kan iedereen toch samen genieten van een spetterend einde van 2020.

Meer info via de website thedragarmy.com.

 • dinsdag 29 december: Happy New Queer!

Gratis evenement via live stream.


Gastheer Angelo Tijssens presenteert de uitvaart van 2020 en omarmt 2021 in het gezelschap van een glitterend arsenaal queer performers. Nieuwjaarsbrieven, pakjes, muziek en veel warmte. Vanuit De Studio streamen we live, samen met Les Ames Perdues, Maud Vanhauwaert, Gregory Frateur, Fleur Pierets, Saskia De Coster, BRYN, Gaea Schoeters, Benjamin Abel Meirhaeghe, Wim Vanlessen, Neal Leemput, Hind Eljadid, Lola McQueen, Lionstorm, Amanda Pleasme en vele anderen.

Een samenwerking tussen het Antwerp Queer Arts Festival en De Studio, met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en met de medewerking van Pride Antwerpen.

Meer info via het artikel op ZIZO en de Facebookpagina van Antwerp Queer Arts Festival.

 • Je kan thuis ook zelf aan de slag gaan.

Creëer je eigen gezellige LGBTI+ eindejaarsperiode met de vele lees-, kijk-, luister-, speel- en doetips die we verzamelden in onze coronatip 'Wat te doen in mijn kot?'.

Zin in een babbel met andere LGBTI+'ers
 • vrijdag 25 december: trans videogroepschat

Al heel de coronaperiode lang organiseren de drie transgender verenigingen uit West-Vlaanderen GenderaXept, Gender-Salon en Gender Contact West-Vlaanderen elke vrijdag een videogroepschat om 20u. Ben je zelf transgender of zoekend op vlak ven je genderidentiteit? Je kan deelnemen via de link meet.jit.si/GenderAxept-GenderSalon.​​​​​​​

In deze tip vind je nog meer mogelijkheden om online contact te leggen met andere LGBTI+'ers.

Hoe zorg ik goed voor mezelf in deze stressvolle periode?

Tijdens deze crisis staat iedereen wel eens onder stress. Het is een uitzonderlijke situatie die je nog nooit meemaakte, dus natuurlijk voel je je soms minder goed! De belangrijkste vraag is hoe je met je stress omgaat. 

 

Coping is de manier waarop je reageert wanneer je moeilijkheden ervaart of onder stress staat. Sommige manieren helpen je om er weer bovenop te komen wanneer het even moeilijk gaat: dit zijn gezonde strategieën. Er zijn ook ongezonde strategieën. Lees alles over op onze pagina 'Goed in je vel'. Die is helemaal passend voor deze coronatijden.

 

Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken:

 • Breng structuur in je dag: zorg voor een ochtend- en avondritueel
 • Slaap voldoende
 • Eet gezond
 • Matig je alcoholgebruik
 • Maak tijd voor vrienden en familie. Dat kan ook via videochat: Facetime, Zoom, Skype…
 • Zoek een coronabuddy: iemand met wie je regelmatig kan praten en ervaringen uitwisselen
 • Schakel je computer en smartphone even uit, doe soms eens even helemaal niets
 • Probeer ademhalingsoefeningen of doe aan mindfulness
Nood aan een luisterend oor

Lumi is er!

Lumi luistert naar wat je nerveus, triest, angstig of net heel enthousiast maakt. Dat doen we ook tijdens de eindejaarsperiode. Op maandagen, woensdagen en donderdagen kan je met ons chatten tussen 18.30u en 21.30u. Bellen naar ons gratis nummer 0800 99 533 kan op dezelfde uren op maandag en woensdag. Op feestdagen rusten onze beantwoorders uit. Op 24 december en 31 december zijn we dus niet open. Mailen kan wel steeds naar [email protected].

Onze collega's staan ook paraat

Heb je nood aan een anoniem en gratis luisterend oor op een moment dat wij er niet zijn? Weet dat je terecht kan bij onze collega's.
 

 • Transgender Infopunt: Ze blijven open deze eindejaarsperiode. Tussen 21 december en 3 januari zijn ze steeds bereikbaar op dinsdag en woensdag van 9u tot 16u. Daarna gelden de normale openingstijden opnieuw. Bel hen op het gratis nummer 0800 96 316 of mail naar [email protected]. Je kan zo ook bij hen een afspraak inplannen voor een online gesprek op een later moment.
   
 • Tele-Onthaal: Je kan hen bellen (106) op eender welke dag en op eender welk uur. Ook via chat kan je hen elke dag bereiken.
   
 • Awel: Zij zijn er specifiek voor kinderen en jongeren. Ze zijn gesloten op zon- en feestdagen, maar verder zijn ze elke dag bereikbaar! Chat kan elke dag tussen 18u en 22u. Of bel naar 102, helemaal gratis en anoniem. Dat kan elke dag van 16u tot 22u. Op woensdag en zaterdag kan dat zelfs al vanaf 14u. Mailen doe je naar [email protected].
   
 • Zelfmoordlijn1813: Duiken tijdens deze stresserende periode weer donkere gedachten bij je op? Blijf er niet mee zitten. Neem anoniem en gratis contact op met de Zelfmoordlijn. Bel het gratis nummer 1813. Dat kan op eender welk moment! Ook via chat staan ze elke dag paraat. Mailen kan naar [email protected].
   
 • Druglijn: Heb je het soms lastig met alcohol of drugs? Je kan bellen (078 15 10 20), chatten en mailen met onze collega's van de Druglijn.
Help! Ik denk (opnieuw) aan zelfmoord

De coronacrisis is een stresserende periode. Soms maken zo'n periodes dat sluipende gedachten aan zelfmoord plots heel acuut en frequent door je hoofd gaan. Of misschien voel je net dat deze gedachten voor het eerst langzaam maar zeker binnensluipen...

 

Je bent hier niet alleen mee, en je kan dingen doen om met deze gedachten om te gaan. Je kan terecht bij een hulpverlener voor dringende hulp of voor het aanpakken van een probleemsituatie. Dat kan ook nu, tijdens deze coronacrisis.

 

Je kan ook zelf aan de slag om meer controle te krijgen over je zelfmoordgedachten. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met je gedachten aan zelfmoord om te gaan: pratenzelfhulp, het opstellen van een safety plan ... Blijf niet bij de pakken zitten! 

 

Gebruik onze pagina 'Ik denk aan zelfmoord'. Je kan er heel wat tips vinden. Op de website zelfmoord1813.be vind je meer over hoe omgaan met zelfmoordgedachten in tijden van corona. Je leest er info en tips voor mensen die aan zelfmoord denken, mensen die bezorgd zijn om iemand, hulpverleners, nabestaanden ...

 

Voor een gesprek kan je terecht bij Lumi. Zijn we niet bereikbaar? De Zelfmoordlijn (bel 1813) staat altijd paraat, elk dag en op elk uur.

.

Tips & Tricks

[Laatste update: 22/12/2020]

Om de verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in te perken, moeten we voorzichtig omspringen met onze fysieke contacten en verplaatsingen. Check. Dat is duidelijk. Of toch niet helemaal?

 

Hieronder vind je houvast voor de zaken waarin je misschien opnieuw je weg moet vinden. Ontbreekt er iets? Laat het ons weten!

Wat te doen in mijn kot?

Heel wat personen zijn op zoek naar een nieuwe vormen van ontspanning aangezien ze het huis niet uit kunnen, hier krijg je alvast enkele ideeën

LGBTI+-specifiek

 • De vereniging HLWM (Holebiwerking Mechelen) zat tijdens de coronaperiode niet stil! Ze verzamelden regelmatig lees-, kijk- en luistertips voor hun leden. Check de posts op hun website: tips 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.
 • Op lumi.be/getuigenissen vind je verhalen van mensen die opkomen voor een open kijk op genderidentiteit of seksuele voorkeur. Hoe gaan ze zelf om met hun gevoelens? Vertellen ze erover in hun omgeving? Hoe denken ze over de LGBT+ community?
 • Op lumi.be/rolmodellen vind je een overzicht van interessante LGBT+ vloggers en influencers op YouTube, instagram en andere sociale media. Je vindt er ook lijstjes van series, boeken, muziek, ... waarin gender- en seksuele diversiteit een thema is.
 • Queer quarantaine playlist van Wel Jong Niet Hetero.
 • 'Taboo Talk' is een reeks op YouTube. Het is een initiatief van Genderspectrum, een vereniging voor non-binaire en genderfluïde personen, en No Babes, een fotoproject van Morgane Gielen. Ze behandelen er onderwerpen zoals trans, sekswerkpolyamorie, non-binariteit en BDSM. Er verschijnen regelmatig nieuwe video's. Meer initiatieven zoals dit vind je via lumi.be/rolmodellen.
 • Op Twitter is de hashtag #LGBTQstandtogether trending. LGBT+ personen tonen wie ze zijn en wat ze al dan niet doen tijdens de crisis veroorzaakt door het coronavirus.
 • www.kliqacademy.be: e-learning platform van KLIQ met onder andere een filmpje over de geschiedenis van de holebi en transgenderbeweging.
 • In het artikel 'In quarantaine maar niet alleen: tips om eenzaamheid te voorkomen' zet ZIZO een aantal mogelijkheden op een rij om contact met anderen te zoeken.

We spelen een spel vanavond!

Tijd voor cultuur en muziek

Sport

 

Het grootste deel van deze lijstjes is afkomstig van de pagina cavaria.be/portaal/corona. Daar vind je o.a. ook nog tips over gratis online tools om te vergaderen of virtueel samen te komen met vrienden en familie. 

Anker
wattedoen
Hoe leg ik in deze periode contact met andere LGBTI+'ers?

Samenkomen is tijdens de coronacrisis niet mogelijk of moeilijker te organiseren. Dat wil niet zeggen dat sociaal contact niet mogelijk is. Er zijn ook heel wat online groepen waar je momenteel andere LGBTI+'ers kan leren kennen en steun kan vinden.

 

 • Heel wat verenigingen die anders fysieke bijeenkomsten organiseren, houden nu contact via eigen Facebookgroepen. Niet elk van die groepen is publiek vindbaar op Facebook. Je kan wel lid worden door contact op te nemen met de vereniging via e-mail of hun sociale media. Het overzicht van verenigingen die zich aansloten bij çavaria vind je samen met hun contactgegevens op cavaria.be/verenigingen. Daarnaast zijn er uiteraard ook niet-aangesloten initiatieven en groepen die helemaal online bestaan:
   
  • GenderaXept, Gender-Salon en Gender Contact West-VlaanderenTijdens de coronaperiode organiseren deze drie transgender verenigingen uit West-Vlaanderen elke vrijdag een videogroepschat om 20u. Je kan deelnemen via de link meet.jit.si/GenderAxept-GenderSalon.
    
  • Genderspectrum: Deze vereniging voor non-binaire en genderfluïde personen startte tijdens de lockdown hun eigen discordserver 'Queer kot'. Via deze groep willen ze een online community bieden voor de LGBTQ+ gemeenschap (ongeacht leeftijd, etnische of religieuze achtergrond e.d.), waarbij je kan praten over je seksualiteitsbeleving of genderidentiteit. Ook ontspanning is een belangrijk onderdeel. Je kan er in een algemene chat praten met de andere leden, een plaats vinden om even te ventileren, ... Regelmatig gaat er op dat kanaal ook een livestream door. Zo gaat de groep in gesprek over gendergerelateerde zaken. Iedereen kan suggesties geven voor toekomstige onderwerpen.
    
  • De jongerenvereniging VG van de organisatie Wel Jong Niet Hetero heeft ook een eigen discordserver: 'Verkeerd Geparkeerd'. Je kan er anoniem contact leggen met andere LGBTI+ of zoekende jongeren.
    
  • De vereniging Toeterniettoe heeft een online platform waar LGBTIQ+ jongeren tussen de 13 en 30 jaar onderling contact kunnen leggen. Je leeftijd wordt bij aanmelding gecheckt door een moderator, maar verder kan je op het platform zelf kiezen hoeveel van je identiteit je deelt. Je kan anoniem blijven als je dat wil. De vereniging is actief in de Vlaamse Ardennen, maar op hun online platform zijn alle jongeren uit België die binnen hun leeftijdscategorie vallen welkom.
    
  • Min19.be is een online platform waar je andere LGBTI+ of zoekende jongeren tussen de 13 en 19 jaar kan ontmoeten. Min19 is een onderdeel van Wel Jong Niet Hetero.
    
  • TG-België: Facebookgroep van transgender personen.
    
 • Hoorde je al eens van Gay Boys To Men? Dit initiatief organiseert normaal gezien workshops die zich richten op de belangrijkste kwesties die van invloed zijn op het emotioneel welzijn van homo mannen. Ook tijdens de coronacrisis zijn ze actief. Ze bieden Engelstalige groepsgesprekken aan die mannen ondersteunen in tijden van corona. Neem een kijkje op hun Facebookpagina voor meer info.

Specifiek voor jongeren: overzicht van verenigingen die in coronatijd online activiteiten organiseren

ZIZO maakte een overzicht van LGBTI+-jongerenverenigingen die in coronatijd online activiteiten organiseren

 

 


Heb je zelf ook nog een online groep die gedeeld mag worden? Laat het ons weten!

Anker
ontmoeten
Ik heb last van piekeren, negatieve gedachten, ...

Thuisblijven en isolatie kan leiden tot piekeren en negatieve gedachten. Blijf niet met deze gedachten zitten, praat erover! Er zijn heel wat plaatsen waar je terecht kan. Onze pagina over hulpverlening is helemaal aangepast aan deze coronatijden. Check het overzicht van hulplijnen en hulpverleners waarbij je terecht kan.

Blijf zorg dragen voor je mentale gezondheid

Wist je al dat...

 • ... heel wat hulplijnen tijdens de coronacrisis meer beantwoorders inschakelen of hun openingsuren tijdelijk hebben uitgebreid? Ze zijn er om je te steunen, meer dan ooit! 
 • ... heel wat hulpverleners in aangepaste vormen begeleiding of therapie voorzien? De coronacrisis is het uitgelezen moment om online hulpverlening een kans te geven. Videobellen, telefoon, chat of e-mail voelt natuurlijk anders dan een face-to-face gesprek, maar het kan tijdens een periode van lockdown of isolatie evengoed waardevol en belangrijk zijn. Weet je al welke opties jouw therapeut, psycholoog, logopedist ... aanbiedt?

Een luisterend oor voor je niet-Nederlandstalige vrienden

 • Genres Pluriels organiseert een tijdelijke telefoon- en chathulplijn. Zij schakelen tijdens deze coronacrisis teampsychologen en vrijwilligers die niet psychologisch geschoold zijn in om transgender en/of intersekse mensen die het mentaal moeilijk hebben extra steun te bieden. Een gesprek kan in het Frans, Engels, of Italiaans (afhankelijk van de specifieke beantwoorder). Meer info en contactmomenten vind je op de website van Genres Pluriels.
   
 • Engelstaligen kan je verwijzen naar de CHS telefonische hulplijn. CHS staat voor 'Community Help Service', een non-profitorganisatie die er is voor de Engelssprekende buitenlandse bevolking van België. Het is geen specifieke LGBTI+ organisatie. Je kan hen bereiken via het nummer 02 648 40 14 voor een luisterend oor. Een gesprek bij hen is anoniem en vertrouwelijk. Ze zijn op elk uur en elke dag beschikbaar. Meer info vind je op hun website.
   
 • Heb je geen zin om te praten met iemand, maar zit je wel met iets? Probeer de app 'Woebot(voor android of iphone). Dat is een Engelstalige chatbot, ontworpen om je door moeilijke tijden te helpen. Sommigen mensen vinden het erg nuttig.
   
 • In onze hulpverlenerslijst vind je ook enkele hulpverleners die in andere talen dan het Nederlands werken.
Transgender in coronatijden

Op de website van het Transgender Infopunt vind je heel wat antwoorden op vragen waar je nu als transgender persoon misschien mee zit. Check transgenderinfo.be/transgender-in-tijden-van-corona.

 

Blijf je zitten met een vraag? Maak je je zorgen? Bel, chat of mail met Lumi. Je kan ook het Transgender Infopunt contacteren.

Hoe zit het met corona en seks? (Dating, meerdere partners, hiv, PrEP, sekswerk, ...)

Corona (covid-19) is geen soa. Je kan wel besmet worden of iemand anders besmetten met corona via seksueel contact.

 

Op allesoverseks.be/corona-en-seks vind je meer info over

De coronacrisis brengt voor veel mensen stress en financiële zorgen met zich mee. Voor LGBTI+'ers die hun geld verdienden met sekswerk is dat zeker het geval. Gezien het verbod op de niet-medische contactberoepen is het voor hen momenteel niet toegestaan om te werken. Op Violett.be vind je de meest up-to-date informatie over sekswerk en corona.

 

Ook in tijden van het coronavirus staat Lumi voor je klaar. Je kan ons bellen, met ons chatten of mailen met al jouw vragen of verhalen over gender en seksuele voorkeur. Dat is helemaal gratis en anoniem.

Is het nu met corona een goed moment voor een coming-out?

Val je als jongen op een jongen? Ben je een meisje dat op meisjes valt?  Ontdekte je dat je transgender bent? Of ben je bi, aseksueel, non-binair …? Misschien overwoog je om het thuis, op school of aan je vrienden te vertellen, maar weet je het nu even niet meer door corona. Niet iedereen vindt een coming-out nodig, wil of kan die doen. Misschien wil je dat wel, maar is er nu die vraag… is dit een goed of net een slecht moment?


Het is nooit makkelijk om ‘uit de kast te komen’, of het nu gaat over op wie je valt, over je genderidentiteit, of over iets anders. De coronacrisis kan het extra moeilijk maken om een coming-out te doen. Veel hangt af van je ouder(s), je eigen gevoel, je verwachtingen en hoe veilig je thuissituatie is.

 

Belangrijk is ook hoe je jezelf op een coming-out en de mogelijke reacties voorbereidt. Weet je waarom je een coming-out wil doen? Voel je je er klaar voor? Op welke reacties hoop je? Wat zou voor jou een slechte reactie zijn? Weet je al hoe je zou omgaan met negatieve reacties als je bijvoorbeeld in hetzelfde huis moet blijven?

 

Ben je niet zeker wat je wil doen met je coming-out, of voel je je nog niet goed voorbereid? We hebben algemene tips over hoe je je goed kan voorbereiden op een coming-out!

 

Zit je in de knoop? Twijfel je over je gevoelens? Wil je gewoon eens kunnen praten over hoe het nu allemaal voor je is thuis? Je kan helemaal anoniem en gratis bij ons terecht via chat, telefoon of mail.

Kan ik tijdens de crisis therapie starten?

Het is belangrijk om tijdens deze periode zorg te blijven dragen voor je mentale gezondheid. Gelukkig is er ook tijdens de coronacrisis psychische hulpverlening. Heel wat hulpverleners bieden sinds de eerste lockdown in maart 2020 begeleiding of therapie aan via videobellen, telefoon, chat of e-mail. Hulpverleners kunnen afhankelijk van de besmettingscijfers wisselen tussen face-to-face en digitale contacten, of beide combineren.

 

Onze pagina over hulpverlening is helemaal aangepast aan deze coronatijden. Je kan er lezen hoe je momenteel een gepaste hulpverlener kan vinden.

.

Betrouwbare algemene informatie over het nieuwe coronavirus en de huidige maatregelen